Veikkauskratia – omakustanne kannattavasti ja helposti?

Vapaa toimittaja Senja Larsen innostui kirjoittamaan pelihaitoista saatuaan kipakkaa palautetta aiheesta kirjoittamastaan kolumnista. Aihe ei jättänyt tutkivaa journalistia rauhaan. Kaupalliset kustantamot eivät rohjenneet tarttua aiheeseen, joten Senja päätti toimia itse ja tehdä omakustanteen. Tuotantokustannukset hän taklasi Mesenaatti -joukkorahoituksella. Sopivat kumppanit löytyivät kotimaasta ja e-kirja on keikkunut myös kansainvälisen  Amazonin ulkomaisten kirjojen myyntilistojen kärjessä. Lue artikkeli Veikkauskratian synnystä ja nappaa Senjan vinkit miten onnistut joukkorahoituskampanjassa ja mitä kannattaa huomioida kun projektinasi on omakustanne!

 

Kirjan omilla sivuilla kirjaa kuvataan vetävästi:

Veikkauskratia-kirja kertoo suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteellisen vääristymän tarinan, jossa 900 000 ihmistä läheiset mukaan lukien kärsii rahapelihaitoista.

Kirja vetää yhteen Veikkauksen ympärillä käytyä julkista keskustelua ja uutisointia. Äänessä ovat asiantuntijat ja muutosta haluavat kansalaiset: pankkiiri, poliitikko, tutkija sekä rahapeliriippuvaisen äiti.

Mikä sai heidät reagoimaan ja miksi he käyttävät aikaansa tilanteen muuttamiseen? Onko toiminta pyyteetöntä vai vetääkö taustalla naruja ulkomaisen peliyhtiön agentti?

Kirja on tarkoitettu jokaiselle, jota kiinnostaa yhteiskunnan oikeudenmukaisuus ja hyvän elämän perusteet. Viime kädessä kirja haastaa lukijansa miettimään nopeasti digitalisoituvan suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perimmäisiä arvoja. Pyhittääkö tarkoitus keinot?

 

Hyvin ajankohtainen kirja –  sosiologian professori emeritus Pekka Sulkunen

 

Veikkauskratia rahoitettiin mesenaattien tuella

 

Kirjan aihe oli pyörinyt Senjan mielessä kolumninpalautteesta lähtien, materiaalia oli kertynyt runsaasti ja kun vaalit olivat tulossa, päätti Senja tarttua tuumasta toimeen.

 

”Aihe huusi kirjaa. Joukkorahoituskampanja onnistui tehokkaasti Mesenaatti-alustan avulla. Se toimi hyvin, siihen on helppo saada kampanjamaisuutta ja sitä on helppo jakaa somessa. Kaiken lisäksi se on suomalainen alusta.”

 

Senja käytti aikaa kampanjan suunnitteluun, ja tutki Mesenaatissa aiemmin menestyneitä kirjaprojekteja. Hän panosti Mesenaatin kampanjatekstin laatimiseen ja luetutti sitä ulkopuolisilla ihmisillä. Hän päätyi myös kuvaamaan videon, jolla hän esitteli kirjahankkeen ja mitä kirja tarjoaa lukijalle.

 

”Mesenaatti-kampanja toimii samalla erinomaisena koemarkkinointina. Ellei hanke olisi kiinnostanut joukkorahoittajia, ei kirjaakaan olisi syntynyt.”

 

Mesenaatti väylänä tutkivalle journalismille

Kampanja onnistui. Liki 600 mesenaattia halusi kirjan syntyvän. Kun kasassa oli 13 000 euroa, Senja nosti vielä panoksia:

”Lupasin, että jos saadaan vielä potti 14 000 euroon, lahjoitan painoksesta 200 kirjaa Arkadianmäelle. Näin kävi ja kansanedustajat saivat omat kesälukemisensa kesäkuun alussa.”

Senjan Mesenaatti-kampanja keräsi liki 15 000 euroa, joten tuotanto oli taattu. Rahoitus riitti kattamaan tuotantokustannukset painetun version lisäksi myös e-kirjana ja äänikirjana.

Mesenaattien suuri määrä kertoo, että aihe kiinnostaa ja se koskettaa Suomessa tuhansia.

Kirja kertoo, että Suomessa peräti 900 000 ihmistä läheiset mukaan lukien kärsii rahapelihaitoista.

Senja näkeekin Mesenaatti-palvelussa mahdollisuuden tutkiville journalisteille saada esille kirjaprojekteja yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista. Veikkauskratian kohdalla näin laajan teeman käsittely yksittäisissä ohjelmissa tai jutuissa oli mahdotonta. Ainoastaan kirja tarjosi riittävän laajan perspektiivin.

 

Veret seisauttava kirja. – talousjohtaja Kaisa Arovaara

 

 

Omakustanteen teossa apuna eri alojen ammattilaisia

Toimittajana Senjalle oli selvää, että oma teksti piti alistaa kritiikille ja palautteelle. Kokeneen editorin lisäksi tekstiä kommentoi koko joukko eri alojen asiantuntijoita. Faktantarkistusta tarvittiin pitkin matkaa: kirjaa kommentoivat lääkärit, psykologit, ekonomistit ja sosiologit. Kirja oli avoimesti online-kommentoinnissa, jolla Senja varmisti, että kaikkiaan parikymmentä ennakkolukijaa kommentoi aina viimeisintä versiota.

”Tekstin teko on kirjassa se vaikein osio. Kaiken muun voi ulkoistaa ammattilaiselle. Olen tehnyt ennenkin taittotöitä, joten rohkenin tehdä Veikkauskratian taiton alusta loppuun itse. Nyt tekisin toisin – antaisin kirjan leiskan teon ammattigraafikolle. Leiskan pitäisin itselläni oikolukuvaiheen ja kommentoinnin ajan, jolloin tekstimuokkauksia tulee paljon. Sen jälkeen voisi taas ammattilainen viimeistellä taiton.”

Lähipiiristä löytyi ammattilukijan veroinen äänenkäyttäjä äänikirjalle ja muutaman mutkan jälkeen löytyi tiiviiseen aikatauluun pystyvät toteuttajat ja jakelijat eri julkaisuversioille. Paperikirjan toteutti ja sitä jakelee BookCover, e- ja äänikirjaa myy ElisaKirja. Kirjan löytyy myös Amazonin valikoimista.

 

”Päädyin valitsemaan kumppaniksi BookCoverin, jolla on kehittyvä tarjonta omakustantajille. BookCover tarjosi valikoiman palvelupaketteja, joista valitsin omaan tarpeeseen ja aikatauluuni sopivat. Homma toimi hienosti ja palvelu oli koko projektin ajan joustavaa. Näin jo painajaisia itsestäni postittelemassa nurkkaan pinottuja omakustanteitani, nyt BookCover hoitaa myös varastoinnin ja jakelun.”

 

Senjan ratkaisu oli varmasti viisas – ensipainos on nimittäin suomalaisittain suuri, peräti 2000 kappaletta.

”Sujuvasti kirjoitettu Veikkauskratia analysoi viiltävästi, miten suomalainen tiede ja taide saa rahoituksen. Välttämätöntä luettavaa jokaiselle yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille.” psykiatri Tapani Vuola

Lopulta kirja tuli julkaisukuntoon kuudessa viikossa. Sen ajan Senja vain söi, nukkui ja kirjoitti teki kirjaa.

 

Somesta ennakkolukijoita omakustanneprojektiin

 

 

Sosiaalinen media osoittautui oivaksi avuksi monessa kiperässä tilanteessa. Senja löysi somesta

  • mesenaatit,
  • kriittiset ennakkolukijat,
  • kommentaattorit,
  • faktantarkistajat,
  • kuvittajan ja
  • äänitiedoston teknisen tuottajan.

 

”Hain somen kautta myös ennakkolukijoita kirjalleni. On erittäin tärkeää, että saat tekstistäsi kriittistä palautetta. Tietokirjassa kommentaattorien pitää olla sekä asiantuntijoita että ihan tavallisia ihmisiä. Brutaali palaute on paras palaute! Tuttavien ja ystävien kannustavat ja kiittelevät kommentit eivät kehitä tekstiäsi tai sinua kirjoittajana.”

 

Senjan vinkit omakustantajalle

 

 

  1. Altista itsesi kritiikille. Mieti kenelle kirjoitat ja hae kriittisiä esilukijoita.
  2. Älä tee kaikkea itse. Kirjoittaminen on se, mitä sinun tulee tehdä. Käytä ammattilaisia näissä:
    1. tekstin editointi ja kustannustoimittaminen
    2. graafinen suunnittelu ja taitto, vähintään leiskan teko
    3. kirjan kansi
    4. äänikirjassa lukija
    5. äänikirjassa äänen jälkikäsittely
  3. Jos haet joukkorahoitusta, testaa myös kirjoittamasi Mesenaatin kampanjateksti! Ole autenttinen ja tiivistä. Mieti taas lukijaa – kuka kirjastasi hyötyy, mitä kirja tarjoaa lukijalle? Muista: et kirjoita kirjaa itsellesi vaan lukijalle!
  4. Hanki tietoa kirjan tekemisen prosessista. Tee oma kirja-kurssi oli luotettava tietopankki, kannustan nappaamaan hyödyksi tämän verkkokurssin!
Tee oma kirja

”Kiitos Anne ohjeista, kurssi oli älyttömän hyvä tietopankki! Kurssilta sain nopeasti kaiken tarvittavan tiedon omakustanteen tekemisestä ja jakelusta. Tällainen luotettava tietopankki oli mielettömän tärkeä apu.” — Senja

 

Onnittelut Senjalle hienosti onnistuneesta omakustanne-projektista!

 

Keskustele kirjasta Twitterissä #Veikkauskratia

 

Hanki oma Veikkauskratia täältä:

👉AMAZON KINDLE

👉PAPERIKIRJA: BOOKCOVER

👉SÄHKÖKIRJA: ELISA KIRJA

 

”Tärkeää asiaa rahapeleistä, niiden koukuttavuudesta ja seurauksista. On löydettävä kestävämpiä tapoja rahoittaa kulttuuria, urheilua ja tiedettä. – Taloustieteen professori Panu Kalmi

 

Haluatko oppia lisää? Sukella Kirjoittajan AarreAittaan tai lue lisää aiheeseen liittyen

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

Kirjoita kommentti