Runokuvia luovalla tekniikalla – Samaa vihreää minä

Riitta kirjoitteli ja valokuvasi jo lapsena. Isän 70-luvun nahkatakki narisi yhteisillä kirjastoreissuilla hyllyjen välissä, isän kanssa kuvattiin myös kaitafilmikameralla ja tehtiin omia radiokuunnelmia. Elämä vei etäämmäksi kirjoittamisesta ja kuvaamisesta, kunnes käynti Inarinjärvellä herätti uinuneen luovuuden. Inarin erämaamaisemien innoittamana sekä kuvaus- ja kirjoituskurssien tuloksena syntyi runokuvia luovalla tekniikalla, upea omakustanne Samaa vihreää minä.

 

 

Inari oli rakkautta ensi silmäyksellä. Ensimmäinen reissu vuonna 2005 vei Riitan sydämen, tuntui kuin olisi tullut kotiin. Tunne vei mennessään lopulta niin, että Riitta kävi oman työn ohessa kalastusoppaan ammattitutkinnon Muoniossa. Myös reissut Inarille tihenivät, kunnes monen sattumuksen kautta Riitta löysi oman erämaakämppänsä Inarilta.

 

Se oli se päivä, kun ensimmäisellä kalastusreissullani Pallasjärvellä sain 7,9 kilon järvilohen. Seuraavana keväänä sain sähköpostia paikallislehti Inarilaisen jutun jälkeen: minulle tarjottiin erämaatilaa ostettavaksi. Se olisi minun, jos sen haluaisin. Minä löysin Inarin, mutta se talo löysi minut.

 

Riitta oli kirjoitellut runoja vihkoon jo vuosia, sen kummemmin runojen teorioihin ja kirjoitustapoihin perehtymättä. Vuonna 2019 Riitta ilmoittautui aloittelijoille tarkoitetulle Pöytälaatikosta päivänvaloon -runokurssille, jolta löytyi se oma tapa kirjoittaa runoja.

 

Annen kurssilta löysin oman muodon ja tavan ilmaista runoutta. Tanka ja haiku toimivat minulle, ne syntyvät miltei itsekseen, pulpahtelemalla.

 

Samana vuonna Riitta kävi myös useita valokuvauksen verkkokursseja. Luonnon valokuvaaminen sai uutta intoa, muotoja ja sävyjä.  Entä jos tämän kaiken laittaisikin kansiin?

 

Runokuvia kansiin – omakustanne nopein vaihtoehto

RIitan mielen valtasi idea kuvapareista, valokuvien ja runojen yhdistämisestä. Kokoelman nimi ja teema kumpusi metsästä, niistä hetkistä kun Lapissa vaivaiskoivut puhkeavat keväällä kukkaan ja vihreys räjähtää silmille valoisten öiden voimalla eri tavoin kuin missään muualla.

 

hauras vihreä

uuden elämän alku

tuulessa tuoksuu

vuosisatojen aika

samaa vihreää minä

 

Ajattelin, että samaa luontoa ja metsää olen minäkin, tätä samaa vihreää.

 

Kokoelman nimi löytyi, ja haikuja ja tankoja oli syntynyt runokurssin jälkeen runsaasti. Riitta ei jäänyt odottelemaan kaupallisen kustannusprosessin hitautta, vaan päätti toteuttaa esikoisensa itse. Laadusta ei Riitta kuitenkaan tinkinyt. Valokuvauksen ohjaaja Irma on myös graafikko, joten teoksen ammattimainen ulkoasu oli varmoissa käsissä.

Teoksen esittelyteksti on aseteltu oivaltavasti tankamuotoon:

 

muutama haiku

eräs tankarunokin

luontokuvia

luovalla tekniikalla

pohjoisen erämaasta

 

Kokoelman värikylläiset kuvat ja luonnosta ammentavat tuokiokuvat tanka-ja haikumuotoisina antavat tilaa lukijalle pysähtyä jokaiselle aukeamalle ja viivähtää siinä. Kuvan ja sanojen väljyys antavat tilaa lukijalle tehdä kokonaisuudesta omat tulkintansa.

Kokonaisuus on ehjä alusta viimeisen runon lohdulliseen lopullisuuteen saakka.  Kokoelman seitsemänkymmentä sivua  kuvitettuine runotuokioineen sisältävät monta kaunista hetkeä koettavaksi.

Tässä oma suosikkini:

Samaa vihreää minä runokirja

 

saanko taas uida

tummuvassa vedessä

hengittää itse

lintujen hiljaisuutta

mustikoiden unissa

 

Kahdeksan vinkkiä  omakustantajalle

Jos haluat kustantaa oman kirjasi itse, kannattaa ottaa vinkit talteen heiltä, jotka sen polun ovat jo tarponeet.  Kysyin Riitalta, mitkä vinkit hän antaisi oman kirjan julkaisua suunnittelevalle. Tässä kahdeksan vinkkiä, nappaa hyödyksesi:

1.Jos oma kirja on haaveesi, toteuta se rohkeasti! Älä jää miettimään liian pitkäksi aikaa, onko se tarpeeksi hyvä. Ota kuitenkin riittävästi ammattitaitoista apua kirjasi viimeistelyyn, jotta et julkaise raakiletta.

2. Varaudu vastoinkäymisiin ja projektin paikoillaan junnaamiseen tai viivästymiseen. Uskalla tehdä ratkaisuja, niin hankkeesikin nytkähtää eteenpäin!

3. Kysy muiden mielipidettä ja ota parhaimmat tosissasi. Viime kädessä sinun kuitenkin täytyy luottaa omaan intuitioosi ja ilmaisuun, jos vaikkapa saamasi palautteet ovat ristiriitaisia.

4. Mieti kirjasi tai kokoelmasi teema ja aiheet tarkoin. Ne kantavat sinua koko prosessin läpi ja auttavat tekemään ratkaisuja.

5. Kokeile eri vaihtoehtoja julkaisumuotoihin, sisältöön, toteutustapaan jne.  tai ainakin ota selvää kaikista mahdollisista eri vaihtoehdoista.

6. Aseta kirjaprojektillesi deadline. Se auttaa sinua pysymään aikataulussa.

7. Käytä taittajaa! Valitse sellainen graafisen alan ammattilainen, jonka kanssa vallitsee luottamus ja jonka kanssa tulet juttuun.

8. Tarkista. Tarkista. Ja tarkista.

 

Lisäapuja omasta kirjasta haaveilevalle

Hyviä vinkkejä! Näihin liittyen sinun kannattaa tutustua muutamaan artikkeliin ja sivustoon, joista voit saada lisäapuja:

Jos kirjan tekeminen kutkuttaa, mutta et tiedä mistä aloittaisit, lue tämä artikkeli: Haluatko kirjoittaa kirjan? Idea, aihe, teema ja nimi

Tässä artikkelissa tietoa myös eri julkaisumuodoista kuten e-kirjat: 10 vinkkiä oman kirjan myyntiin ja markkinointiin – nollabudjetin läpimurtotekniikka

Jos sinulla on jo käsikirjoitus valmiina ja  tarvitset ammattitaitoista apua kirjataipaleellesi, kurkkaa Suunnittelutoimisto Tammikuun palvelut omakustantajille.

Riitan upea teos Samaa vihreää minä on myynnissä verkkokirjakaupoissa – kysy myös kirjastoistasi! Tilaa omasi vaikkapa Booky:n sivuilta.

Lue myös tämä artikkeli!

Miten runo kirjoitetaan? 7 askelta aloittelevalle runoilijalle

 

Verkkokurssi aloittelevalle runoilijalle

Tällä kurssilla Riitta innostui tanka-ja haikurunoista!

Nyt  se on saatavana myös edullisena verkkokurssina: hyppää mukaan kurssille ja opiskele omaan tahtiin.

Kurssin aikana opit hyödyllisiä niksejä runojen kirjoittamiseksi ja pääset kokeilemaan niitä käytännössä. Tällä kurssilla kirjoitetaan runoja ja opitaan käytännön harjoitteiden kautta runouden perusteita. Kaikki runot ansaitsevat paikkansa maailmassa – tule oppimaan lisää niiden kirjoittamisesta!

Tässä kaikki 7 askelta:

  1. Mikä on runo? Runouden eli lajeja
  2. Kuka runossasi puhuu? Puhujuus runossa
  3. Mistä kirjoittaisin runon? Runon aiheet
  4. Valjasta aistit runojesi voimaksi
  5. Kirjoita tuoreesti – älä kompastu kliseisiin
  6. Runon rytmit – miten runoon luodaan rytmejä
  7. Vielä opitaan haiku, tanka ja limerikki

 

Maksuton kurssi ja paljon muuta kirjoittajan AarreAitassa

Tutustu Kirjoittajan AarreAittaan ja löydä maksuttomat kurssit sekä monipuoliset kirjoituskurssit!

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

Onnea matkaan kaikille runoilijoille ja indiejulkaisijoille!

 

terveisin

Anne Lukkarila

kirjoittajaohjaaja, tietokirjailija, indiejulkaisija

kirjoitaparemmin.fi

akkustannus.com

 

 

 

 

Kirjoita kommentti