Haaveena oma kirja? Näin julkaiset omakustanteen joka myy

Omakustanne on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat pitää oman kirjan tekemisessä kaikki langat omissa käsissäsi tai et yrittämisestä huolimatta ole saanut kirjaasi läpi kaupallisen kustantajan seulasta. Oman kirjan teossa on hyvä huomioida muutama asia jo ennen julkaisua, jotta kirjasi kestää kriittisenkin tarkastelun ja tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön – mikäli se on tavoitteesi. Haaveena oma kirja? Lue vinkit tästä artikkelista ja tiedät miten julkaiset omakustanteen joka myy!

Tässä artikkelissa on paljon asiaa:  tarjoilen kattavasti tärppejä ja työkaluja myyvän omakustanteen tekoon. Kannattaa lukea koko artikkeli ajan kanssa loppuun saakka, vaikka surffaatkin välillä vinkkaamiini eri linkkeihin lukemaan ja oppimaan lisää!

 

Haaveena oma kirja – palvelukustanne vai omakustanne?

Olet ehkä jo pohtinut, tekisitkö kirjasi itse alusta loppuun vai käyttäisitkö palvelukustantamoa. Olet ehkä harkinnutkin jo palvelukustannetta vaihtoehtona. Se onkin ihan hyvä ratkaisu omaan kirjaan – kunhan muistaa nämä asiat:

  • palvelukustanteessa luovutat oikeuksia palvelukustantajalle. Nämä koskevat julkaisua, edelleen myyntiä ja montaa muuta asiaa. Mitään haittaa sopimuksesta ei ole, ellet sitten satu tekemään hittiä, joka alkaakin myymään kuin häkä – silloin palvelukustantajalla on tiettyjä oikeuksia, ja varmasti niistä myös pitää kiinni.
  • palvelukustantaja kyllä nostaa kirjasi heidän kauppoihinsa ja tarjolle muihin jakelukanavaviin. Se ei silti tarkoita, että palvelukustantaja markkinoisi kirjaasi – se työ jää edelleen sinulle.
  • yleensä sitoudut ostamaan kirjoja vähintään tietyn määrän, joten hintavertailu palvelukustanteen ja omakustanteen välillä kannattaa kuitenkin tehdä. Tee hintavertailu, niin tiedät varmasti, mikä on sinulle paras vaihtoehto

 

Jos päädyt palvelukustantamoon, käytä tunnettuja toimijoita, kuten:

👉  kotimainen Mediapinta

👉 kansainvälinen Suomessa toimiva Books on Demand

👉 kotimainen Bookcover kehittää myös jatkuvasti omia palvelupakettejaan omakustantajille

👉 muitakin löytyy! Googlaa palvelukustantamo

 

Muistathan myös, että kun palvelukustantamo julkaisee kirjasi palvelukustanteena, et oikein voi käyttää ilmaisua, että ”xxx kustantaa kirjani”. Kyse ei ole kustantamisesta vaan paino-ja julkaisupalvelujen tarjoamisesta maksusta, kustantaja olet sinä itse.

Jotkut palvelukustantamot kuten Bookcover tekevät valikoidusti myös täyskustanteita eli kaupallisia kustanteita. Tällöin he toimivat kuten muutkin kaupalliset kustantajat. Silloin kysymyksessä on kustannussopimus.

 

Myykö kirjasi? Tee nämä jo ennen julkaisua

Omakustanteiden heikko maine johtuu siitä, että julkaistuksi on päätynyt liian keskeneräisiä teoksia. Nykyään monet huolella tehdyt omakustanteet kestävät kirkkaasti vertailun kaupallisiin kustantajiin sekä sisällön että ulkoasun suhteen.

Tästä johtuen Suomen Kirjailijaliitto on muuttanut sääntöjään ja hyväksyy nykyään jäseneksi myös riittävän laadukkaita omakustanteita tehneet kirjailijat. Liiton jäseneksi pääsyn kriteerit ovat korkealla, mutta viime vuosina kynnyksen on ylittänyt ilahduttavasti myös omakustantajia.

Laatu on siis paras tae sille, että kirjasi vakuuttaa ja myy. Katsotaanpa tarkemmin,  mihin omakustantajan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

 

Onko tekstisi varmasti valmis?

Se, miten laadukas omakustanteesi on, on täysin sinun omissa käsissäsi. Tee ainakin nämä asiat:

  • tämä on ehdottoman tärkeää: käytä arviointipalvelua ennen kuin julkaiset. Älä tyydy kavereiden kommentteihin enää siinä vaiheessa, kun julkaisu häämöttää. Arviointipalvelu antaa ammattitaitoista ja tarkkanäköistä palautetta käsikirjoituksesi sisällöstä, rakenteesta ja luettavuudesta.

Hyviä arviointipalveluja löytyy kyllä, itse käytän Nuoren Voiman Liiton arvostelupalvelua.

Myös Kriittinen korkeakoulu tarjoaa korkeatasoista arvostelupalvelua. Kannattaa tarkistaa myös alueellisten kirjallisuusseurojen palvelut, ne ovat usein  huokeasta hinnasta huolimatta varsin laadukkaita.

Myös AK Kustannuksen sivuilta löytyy käsikirjoituksen sparrauspalvelu.

Liity sparrattavien listalle, niin saat tietoja vapaista sparrausajoista aina ensimmäisten joukossa!

 

PS: ethän päästä tekstiäsi painoon ennen oikaisulukua! Oikaisuluvussa eli korjausluvussa kiinnitetään huomio kielen oikeellisuuteen eli viilataan pilkkua. Lue tästä artikkelista kustannustoimittajan vinkit pilkun viilaukseen:

Pilkut paikoilleen – viisi vinkkiä kustannustoimittajalta

 

Myykö kirjasi nimi ja ulkoasu?

Kirjan kansi voi joko myydä kirjasi tai piilottaa sen nurkkiin pölyttymään. Sama homma nimen kanssa.

Koska kirjasi kilpailee jälleenmyyjien katalogeissa satojen muiden teosten kanssa, ainoa tapa erottua omakustantajana on kiinnittää huomio. Onnistut siinä

  • myyvällä nimellä
  • myyvällä kannella
  • myyvällä takakansitekstillä

Myynti alkaa tästä. Voit ilmoittaa kirjasi ennakkoon uutuuslistoille, heti kun tiedät milloin kirjasi julkaistaan, toisin sanoen tiedät, milloin kirja tulee painosta sinulle.

Myyvä nimi on tärkeä. Kannattaa tarkistaa, ettei kirjasi nimi ole jo käytössä. Se onnistuu helposti kun googletat ISBN + kirjasi nimi. Ellei löydy, voit huoletta käyttää nimeä.

Kannen osalta oma henkilökohtainen mieltymyksesi ei välttämättä puhuttele joukkoja.

Kannen suunnittelussa ei kannata käyttää ”teen itse ja säästän”-metodia, ellet ole itse graafinen suunnittelija. Toki, jos myyntimäärät eivät ole tavoitteesi, voit unohtaa nämä vinkit.

Mutta jos haluat, että kirjasi löytäisi tiensä ostoskoreihin, on kansi ensiarvoisen tärkeä.Kirjan kannen kauneus ei välttämättä korreloi sen myyvyyden kanssa. Toki kansi voi olla yhtä aikaa kaunis ja myyvä, kun sen osaa suunnitella.

 

 

Toinen tärkeä asia ulkoasussa on kirjan taitto. Anna sekin ammattilaiselle. Taitto tarkoittaa tekstin ja visuaalisten elementtien sommittelua visuaalisesti mielenkiintoiseen ja luettavaan muotoon. Kirjan taitto on onnistunut, jos et kiinnitä siihen mitään huomiota

Omissa omakustanteissani käytän Suunnittelutoimisto Tammikuun Minnaa graafisessa suunnittelussa ja Sannimariaa oikaisuluvussa.

Sillä välin kun taittaja tekee omaa työtään, keskity sinä kirjailijana koukuttavan takakansitekstin suunnitteluun. Tämä teksti tulee esille mm. verkkokauppoihin kirjan esittelytekstiksi.

HUOM: takakansiteksti ei saa olla liian pitkä! Sopiva mitta on 4-5 virkettä. Kurkkaa kirjahyllystä esimerkkejä, niin huomaat, miten lyhyt takakansi teksti tosiaankin on.

 

Kun takakansiteksti on koukuttava ja myyvä laadukkaan kannen ja erottuvan nimen lisäksi, kirjasi on jo puolivälissä kirjastojen ja kirjakauppojen listoille.

 

Ilmoita omakustanne jälleenmyyjien ja kirjastojen valikoimiin

Jälleenmyyjät ja kirjastot ovat parhaita kavereita kirjasi saamiseen laajemmille markkinoille.  Tutustu näiden toimijoiden sivustoihin, sieltä löytyy seikkaperäiset ohjeet siihen, miten kirjasi tiedot tulee kullekin sisäänostajalle toimittaa.

Vinkki: toimi ajoissa! Heti kun tiedät, milloin kirjasi tulee kirjapainosta, ilmoita kirjasi jälleenmyyjien järjestelmiin – näin voit saada jo kivan määrän ennakkotilauksia heti kun kirjasi ilmestyy! Edellyttäen että olet satsannut myyvään nimeen, kanteen ja takakansitekstiin.

 

Kirjavälitys

Kirjavälityksen tuotetietokannan kautta kirjan tiedot välittyvät kirjakauppojen myymäläjärjestelmiin, kirjastojen tietokantoihin sekä verkkokauppoihin. Tiedot päivittyvät myös Kirjavälityksen verkkopalveluihin: kirjakauppojen ja kirjastojen käyttämään

 

Kirjastopalvelu

Kirjastopalvelu välittää kirjojasi kirjastoille ja ylläpitää Booky-verkkokirjakauppaa.

Uutuustietojen lähettäminen on tännekin helppoa. Käytännössä tarvitaan samoja tietoja kuin Kirjastopalvelullekin.

Entä e-kirja?

Jos sinulla on käytössäsi y-tunnus (sinulla on toiminimi tai muu yritys), on Ellibs on paras kaverisi, kun haluat e-kirjasi Suomen monipuolisimpaan e-kirjojen verkkokauppaan sekä kirjastojen e-kirjavalikoimiin.

Huom! Ellibsin kanssa pääset yhteistyöhön myös, jos hankit kevytyrittäjän e-tunnuksen – se ei edellytä sinulta oman yrityksen perustamista. Lue lisää kevytyrittäjyydestä vaikkapa UkkoPron sivuilta!

E-kirjojen jakelu ja lukeminen on osaltaan murroksessa. Tähän vaikuttaa mm. suoratoistopalveluiden (esim. Storytel, BookBeat, NextStory) ja verkkokauppajättien (Amazon) ote Suomen e-kirjamarkkinoista.

 

Entä suoratoistopalveluiden e-kirjat ja äänikirjat?

Käytännössä tällä haavaa suoratoistopalveluista löytyy vain kaupallisten kustantajien julkaisemia e- ja äänikirjoja. Suoratoistopalveluita ovat esim. BookBeat, Storytel, Nextstory ja Supla.

Tällä hetkellä esim. Storytel ei ota vastaan valmiita käsikirjoituksia, mutta sen sijaan heitä voi lähestyä kirjaidealla:

Onko sinulla idea tarinasta, joka ansaitsee tulla kuulluksi? Työskentelemme Storytel Original -projekteissa tiiviisti yhteistyössä kirjailijan kanssa, joten emme ota vastaan valmiita käsikirjoituksia. Lähetä sen sijaan idea ja lyhyt synopsis tarinastasi osoitteeseen kasikirjoitukset@storytel.com, niin otamme sinuun yhteyttä

 

Harrastekirjoittajista omakustantajia

 

      Miten kirja tehdään yhdessä ja Miksi kissa ei naura? Jenni ja Päivi tekivät kirjan yhdessä.

 

Olen koonnut tälle sivulle Kirjoita Paremmin -kurssilaisten kirjatarinoita – he julkaisivat oman kirjan! Lue heidän kokemukset vinkkeineen  👇👇👇

Kurssilaisten kirjatarinat

 

Ammattikirjoittajia omakustantajina

Myös ammattikirjoittajia menestyy omakustantajina. Tiesitkö, että suomalaista tunnetuista kirjailijoista Juha Vuorinen aloitti omakustantajana jo vuonna 1995? Hän julkaisi ja myi viime vuosiin saakka kaiken tuotantonsa oman Diktaattori-kustantamonsa kautta.

Vuorinen aloitti uransa teettämällä omakustanteita keravalaisessa kopioliikkeessä. Juoppohullun päiväkirjan huikea 30 kappaleen ensipainos avasi kuitenkin ovet isompiin painosaleihin, ja vuoteen 2015 mennessä Vuorisen kirjoja oli painettu suomenkielisinä laitoksina yli 1,6 miljoonaa kappaletta. (lähde: Elisa)

Sittemmin Vuorinen myi koko tuotantonsa WSOY:lle. Onnittelut!

 

Haluatko oppia lisää omakustanteen tekemisestä?

Kun itse tein ensimmäisen omakustanteeni vuonna 2015, en löytänyt ohjeita tai tietoja yhdestä paikasta mistään, vaan ne piti kaivaa netin syövereistä kymmenistä ja kymmenistä – ja joskus tuntui sadoista – eri paikoista.

Tehokkaan ja toimivan julkaisun, myynnin ja markkinoinnin opin yrityksen ja erehdyksen kautta.

Sinun ei tarvitse tehdä samaa työmäärää, sillä olen koonnut kaiken tuon tiedon kymmenien omakustanteiden kokemuksella höystettynä kompaktiksi kokonaisuudeksi.

Opastan sinua askel askeleelta omakustanteiden tekoon, sen kaikkiin vaiheisiin aina oikeaa hinnoittelua myöten!

Jos haluat lisää tietoa vastaisuuden varalle, nappaa hyödyksesi TärppiTallenne.

Jos olet aidosti tekemässä omakustannetta, on Tee oma kirja -tehokurssi verkossa oikea valinta.

 

 

Ostin toukokuussa kurssin Tee oma kirja – näin julkaiset, myyt ja markkinoit oman kirjan. Olen koko aikuisikäni kirjoittanut muistiin äitini puheessaan viljelemiä sanontoja ja sananlaskuja. Kurssinne käytyäni päädyimme yhteistyöhön siskoni kanssa, joka opiskelee julkaisugrafiikkaa. Hänellä oli jo käytännön kokemusta kirjan taittamisesta. 

Päädyin kurssin oppeja seuraten omakustanteeseen ja ensimmäinen päivä elokuuta sain pidellä käsissäni tuoretta ensimmäistä kirjaani Nyt ei olla jäniksen selässä.
Kaunis kiitos hyvistä ohjeista 🐰
Inkeri 
tee oma kirja

Tee oma kirja -verkkokurssi käytössäsi 24/7 – klikkaa kuvasta lisätietoja!

 

Haluatko oppia lisää luovasta kirjoittamisesta ja kirjoittaa paremmin?

Aloita heti ja vieläpä ilmaiseksi!

Kirjoittajan AarreAitasta löydät myös maksuttoman kurssin ja blogin 24/7.  Artikkeleissa lisää kirjoitusharjoituksia.

Tästä mukaan maksuttomalle Kirjoita Paremmin -sähköpostikurssille!

HUOM: Heti tämän kirjautumisesi jälkeen saat sähköpostiisi vielä varmistusviestin, jota sinun tulee klikata vahvistaaksesi kirjautumisesi kurssille. Tarkista roskapostisi! Tervetuloa mukaan kasvavaan joukkoon 🙂

 

 

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

 

4 kommenttia

  1. seija 24.2.2021 klo 4:17 pm

    kiitos näistä tiedoista t seija

  2. […] Haaveena oma kirja? Näin julkaiset omakustanteen joka myy […]

Kirjoita kommentti