Tärpit editointiin – 5 yleistä kämmiä käsikirjoituksessa

Omalle tekstille on helppo sokeutua. Editointivaihe, eli se vaihe kun korjailet ja parantelet omaa tekstiäsi, voi jättää yllättävän helposti vielä korjattavaa kässäriisi. Olen huomannut omassa ja muiden teksteissä usein toistuvia kämmäyksiä, jotka jäävät todella helposti tekstiin kummittelemaan. Nämä tulevat selvimmin esille pitkissä teksteissä, kuten romaanikäsikirjoituksissa tai novelleissa. Olen koonnut tähän artikkeliin 5 yleistä kämmiä käsikirjoituksessa. Nappaa artikkelista tärpit editointiin ja kirjoita paremmin!

Proosa

 

Kun kirjoitat tekstisi ensiversiota, on tärkeämpää keskittyä tekstin tuottamisen kuin sen nyylaamiseen. Joten anna luovuuden lennättää kirjaimia liuskoille ja tartu suurennuslasiin vasta editointivaiheessa.

Jos oman tekstin korjailu eli editointi on sinulle uutta, olen koonnut käyttöösi tähän kätevän tsekkilistan. Nämä ovat yleisiä kämmejä käsikirjoituksissa, joten ehkäpä löydät jotain korjattavaa omastakin tekstistäsi näiden editointivinkkien perusteella!

 

Sinun vuorosi  –  hyödynnä tärpit editointiin

Hän / erisnimi

Kun kirjoitat jostakin henkilöstä sivutolkulla, tarkista, ettet kirjoita erisnimeä liian usein, vaan käytät hän-pronominia suurimmilta osin. Tämä kämmi on helppo huomata, kun tulostat sivun ja katsot silmämääräisesti, miten monessa kohtaa erisnimi esiintyy.

Ettei vain tule hoetuksi tyyliin: Matti katsoi, Matti sanoi, Matti vaikeni, Matti päätti, Matti lopetti, Matti aloitti, Matti sanoi, Matti sanoi, Matti sanoi…

Korvaa Matti riittävän monessa kohtaa sanalla ”hän”, niin teksti saa sujuvuutta!

 

✅Tautologia

Useimmilla meistä kirjoittajista on jokin maneeri. Itselläni se on dialogissa ”no”- sanan tuuppaaminen joka paikkaan tyyliin:
– No, voinhan minä tullakin.
– No, kyllä se minulle käy.

Ja no, niin edelleen.

Tarkastele, mitä sanaa toistat ja raakkaa se pois jos se on turha, tai korvaa jollain muulla.

 

 

✅Täytesanat

Tähän on helppo sortua. Suosittuja täytesanoja ovat sitten, niin, kuitenkaan, myös ja onhan näitä. Myös kaikki -kin ja -kaan päätteet ovat yleensä turhia täytteitä.
Tarkastele tekstiäsi, tarvitseeko lause todella kaikkia sanoja tai päätteitä, jos niillä ei ole todellista merkitystä?

”Kuitenkaan en voinut toimia siten, sillä sittenhän hän olisi ollutkin oikeassa.”

vai

”En voinut toimia siten, hän olisi ollut oikeassa.”

 

✅Lauseenvastikkeet

Näitä on ihan ok käyttää ja lukea pidemmässäkin tekstissä pieninä annoksina. Mutta jos lauseenvastikkeita on paljon, se tekee tekstistä raskasta.

Esimerkki:

”Astuttuaan sisään huoneeseen lehti kädessään hän hakeutui nurkkapöytään levähtääkseen hetken ja voidakseen lukea uutisen rauhassa.”

vai

”Hän astui sisään huoneeseen lehti kädessään ja hakeutui nurkkapöytään. Hän halusi levähtää hetken ja lukea uutisen rauhassa.”

 

Näytä, älä selitä!

Hyödynnä kuvallisuutta – anna lukijan mielikuvituksen lentää! Etsi tekstistä kohtia, jotka mieluummin olisit halunnut ”nähdä” kuin kuunnella selityksiä 😊

Esimerkiksi:

”Sitten Matti ärsyyntyi todella paljon ja lopulta huusi asiansa Maijalle, koska tuli koko ajan vihaisemmaksi. Maija näytti säikähtäneeltä ja vastaili pelokkaasti.”

Voisiko olla:

”Matin kasvoille kohosi puna. Miehen rinta kohoili yhä kiivaammin, näytti siltä kuin rypyistä silenneen paidan napit pingahtaisivat irti hetkenä minä hyvänsä paisuvan rintakehän tieltä. Matin ääni kohosi falsettiin kunnes karheutui ärjynnäksi. Sehän voisi olla oopperalaulaja, vaikka tenori, Maija ajatteli. Maijan vastaus purkautui kurkusta katkonaisena ja pihisten, kuin vanha höyryveturi, joka nykien raahautuu viimeiset metrin aseman kiskoille.”

 

Kiinnitä huomiota tekstin asetteluihin

Myös tekstin oikea asettelu on äärimmäisen tärkeää! Siis nämä asiat:

  • sisennykset ovat oikein kappaleen alussa ja lukujen alussa
  • repliikit on sijoiteltu ja merkitty oikein
  • käytät oikean mittaista repliikkiviivaa
  • jos käytät johtolauseita, ne on merkitty oikein

 

Haluatko kirjoittaa oman kirjan ja oppia lisää? Aloita näistä!

  • blogi ja kirjoittajan AarreAitta

 

Blogissa

Haluatko kirjoittaa kirjan? Kirjan aiheet ja teema

Haaveena oma kirja? Näin julkaiset omakustanteen joka myy

 

Maksuton kurssi ja monipuoliset kirjoituskurssit AarreAitassa

Haluatko parantaa taitojasi kirjoittajana? Voit aloittaa heti ja jopa ilmaiseksi!

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

 

luovin terveisin

Anne, Kirjoita Paremmin -ohjaajasi

AK Kustannus ja Kirjoita Paremmin

9 kommenttia

  1. Anne Matilainen 21.4.2020 klo 4:04 am

    Hei

    minulla on jonkun verran tekstiä ”valmiina”. Olen haaveillut julkaisemisesta. Haluaisin kuitenkin ammattilaisen apua ja palautetta.

  2. ihan sama 12.5.2020 klo 6:06 pm

    Ei tuo ole tautologiaa vaan tautonomiaa.

    • Anne Lukkarila 24.5.2020 klo 8:59 am

      Piti ihan tarkistaa 🙂 tässä lähteenä https://www.kielikello.fi/-/turhaa-toistoa-

      Kun kieltä kuvataan kieliopein ja sanakirjoin, eivät tautologian kaltaiset kielenkäytön epäloogiset ainekset saa kovinkaan paljon huomiota. Tästä kertoo esimerkiksi tapa, jolla tautologia määritellään sanakirjoissa: ”Saman asian tarpeeton toistaminen” (Suomen kielen perussanakirja), ”Saman seikan tai sanan tarpeeton toistaminen puheessa tai kirjoituksessa” (Nykysuomen sanakirja).

      Turhaan toisto on kyllä parempi suomenkielinen vastine asialle, jota tarkoitin 🙂

      yst terv Anne

  3. Jussi 14.7.2020 klo 10:12 am

    millähän hinnalla äänikirjoja voisi tehdä esim. omakustanteena

    • Anne Lukkarila 20.8.2020 klo 6:58 am

      Hei! Hinta vaihtelee,riippuu teetkö e-oppaan tai runokokoelman, johon sopii PDF-muotona vai romaanin, joka taipuu paremmin ePub-muotoon. Hinta voi vaihdella itse tehdystä PDF-oppaasta ePub-muotoiseen kirjaan, jossa on käytetty esim. graafista suunnittelutoimistoa taitossa aina jonnekin satasiin saakka. Tässä artikkelissani lisää aiheesta: https://akkustannus.com/luova-kustantaminen/10-vinkkia-oman-kirjan-myyntiin-ja-markkinointiin-nollabudjetin-lapimurtotekniikka/

      Onnea kirjaprojektiisi!

      Yst terv Anne

    • ANNE LUKKARILA 12.11.2020 klo 2:17 pm

      Hei taas Jussi! Jaa kysyitkin äänikirjaa 🙂 🙂 niiden teko on vielä melko hintavaa, puhutaan helposti tuhansista. Uskon, että parin vuoden päästä siihenkin tulee muutosta. Ehkäpä jokin sovellus…tai sitten markkinoille tulee pieniä toimijoita, jotka tavoittavat myös omakustantajat.
      Yst terv Anne

  4. Tuula U 3.8.2022 klo 1:31 pm

    Hei, hyviä vinkkejä.
    Onko tietoa, millä tavalla tai millä sovelluksella tekstistä saisi siinä käytettyjen sanojen esiintymiskerrat?
    Usein toistuvat voisi löytää helpommin ja korvata ne synonyymeillä.

    • Anne Lukkarila 3.8.2022 klo 1:59 pm

      Hei Tuula! Vaikka niin, että kun huomaat itse tekstistäsi jonkin toistuvan sanan, kirjoita se word-ohjelmassa Etsi-toiminnon kenttään. Ohjelma näyttää kaikki esiintymät ja huomaat, helposti onko se maneeri 🙂 Iloa editointiin! Yst terv Anne

Kirjoita kommentti