Sankarin myyttinen matka – tarinankertojan taikavarpu

Ihmiset ovat kertoneet tarinoita toisilleen tuhansien ja tuhansien vuosien ajan. Muinoin leiritulilla, nykypäivänä näyttelijöiden äänikirjoiksi lukemina.  Tarinassa koukuttaa ikiaikainen kaava, draaman kaari. Jo Aristoteles tiesi tästä aikanaan ja Hollywoodin käsikirjoittajat hyödyntävät sankarin matkaa edelleen, menestyselokuvasta toiseen. Ota sinäkin sankari matkaasi ja tee omasta kertomuksestasi menestystarina!

Sankarin matka

Tässä artikkelissa tutustumme yhteen suosituimpaan draaman kaaren työkaluun, Sankarin myyttiseen matkaan.

Voit hyödyntää tarinakaavaa kaikessa kirjoittamisessa. Eniten sitä hyödynnetään draamakäsikirjoituksissa, kuten elokuvissa, näytelmissä ja kuunnelmissa.

Sankarin matka on kuitenkin erittäin käyttökelpoinen malli rakentaa koukuttava proosateksti. Miksipä siis et ottaisi vinkkiä tästä myös vaikkapa dekkarikässärisi tai novellisi jännitteen luomiseen?

 

Miten tarinakaava löydettiin?

Sankarin myyttinen matka on ikiaikainen keksintö, joka vetoaa meihin ihmisiin kerta toisensa jälkeen.

Antropologi Joseph Campbell löysi eri kulttuurien eepoksista ja tarinoista yhteisen myytin ja tarinakaavan. Tämän kaavan mukaisia tarinoita on kerrottu leiritulilla jo tuhansia vuosia sitten. Campbellin teos Sankarin tuhannet kasvot on tutustumisen arvoinen teos kirjoittajille.

Tarinakaavaa tutki Hollywood-elokuvien näkökulmasta Christopher Vogler, joka kävi läpi yli 6000 käsikirjoitusta. Ikiaikainen peruskaava löytyykin lähes kaikista menestyselokuvista, vaikka kaavan liiallisesta orjailusta varoitellaan myös.

Vogler itse toimi tarinakonsulttina mm. Leijonakuningas- elokuvassa, hän on kirjoittanut myös teoksen The Writer´s Journey – Mythic Structure for Storytellers and Screenwriters.

 

Mihin sankarin matkan suosio perustuu?

Vastaus on yksinkertainen ja järkeenkäypä.

 

Sankarin matka symboloi meille kaikille yhteisiä elämänkokemuksia, kriisejä ja niistä selviytymistä, ihmisenä kasvamista.

 

Voglerin mukaan Sankarin matka elää meissä kaikissa ja siksi se puhuttelee yhä uudestaan eikä menetä taikavoimaansa uusissakaan muodoissa. Sitä voi siis toistaa, toistaa, toistaa ja toistaa… kuten Hollywood tekee.

Tie harmoniseen elämään löytyy, kun uskallamme ensin ottaa riskejä ja kohdata haasteita. Pelkäämme riskien ottoa, vaikka aavistamme, että vain niiden kautta voimme muuttaa toisinaan turhauttavalta tuntuvaa elämäämme.

Symbolisella tasolla Sankarin matka on meidän oma sisäinen matkamme.

Otetaan haltuun Sankarin matkan voima omassa kirjoittamisessa: tee seuraava tehtävä ja loihdi menestystarina!

 

Nappaa kaava talteen ja tee kirjoitusharjoitus!

 

Mitä uutta tulossa?

Kirjoita käsikirjoituksestasi synopsis (tiivistelmä, yleiskuvaus) seuraamalla seuraavia Sankarin matkan – ohjeita:

 

✅1. TAVALLINEN MAAILMA

Esittele tavallinen päähenkilö tavallisessa maailmassaan. Ehkä hänellä on jotain pielessä? Ehkä hän on turhautunut, keskellä moraalista dilemmaa tai pohjatonta tylsyyttä, elämä polkee paikoillaan tai hänellä on jokin sisäinen ristiriita, joka aiheuttaa stressiä. Life is boooriiing, anyway.

 

✅2. KUTSU SEIKKAILUUN

Kirjoita jokin tapahtuma, joka järkyttää päähenkilösi tavallista maailmaa. Järkyttävä voima voi tulla päähenkilösi sisä- tai ulkopuolelta. Joka tapauksessa hänen tarttis tehdä jotain. Tehtävässä sankarin täytyy lähteä fyysiselle tai vähintäänkin henkiselle matkalle.


✅3. KIELTÄYTYMINEN KUTSUSTA

Ei käy, taviksesi tuumaa. Riskinotto pelottaa. Näytä lukijalle (tai näytelmän katsojalle, kuunnelman kuulijalle) sankarisi pelko. Seikkailuun tai muutokseen lähtö mullistaisi hänen tutun turvallista elämäänsä. Anna yleisösi samaistua pelokkaaseen ja epäröivään sankariin. Kukapa muutosta ja riskinottoa ei pelkäisi!

 

✅4. OPPAAN / AUTTAJAN KOHTAAMINEN

Lukijan / katsojan / kuulijan (eli yleisösi) täytyy tietää, miksi päähenkilösi kuitenkin lähtee matkalle kohti tuntematonta. Panoksena täytyy olla jotain tärkeää tai sitten jotain kauheaa on tapahtunut, mikä pakottaa päähenkilösi liikkeelle. Opas voi olla joku henkilö tai vaikka muisto jonkin tärkeän edesmenneen ihmisen neuvoista ja elämänohjeista. Anna päähenkilöllesi jollain tapaa uutta rohkeutta ja viisautta oppaalta / auttajalta.

 

✅5. KYNNYKSEN YLITTÄMINEN

Nyt alkaa varsinainen toiminta! Päähenkilö on nyt valmis kohtaamaan haasteen ja hän astuu mukavuusalueeltaan uuteen maailmaan. Kirjoita tähän uuteen maailmaan tai mielenmaisemaan hänelle ennestään outoja arvoja tai sääntöjä. Tässä kohtaa päähenkilöstäsi alkaa sukeutumaan sankari.

 

✅6. TESTIT, YSTÄVÄT, VIHOLLISET

Kirjoita sankarillesi erilaisia esteitä ja esittele viholliset. Tässä kohtaa uudet ystävät ovat myös tarpeen. He auttavat sankariasi selviytymään esteistä. Heidän avullaan sankarisi oppii tunnistamaan heikkoutensa ja vahvuutensa.Niin, mitkä ovat päähenkilösi heikkoudet ja vahvuudet? Kirjoita ne näkyviin viimeistään tässä!

 

✅7. LÄHESTYMINEN SYVINTÄ LUOLAA

Vähän ontuva käännös, mutta tarkoittaa siis sitä, että sankari ja hänen uudet ystävänsä tekevät suunnitelman ja valmistautuvat selviämään jostain suuresta haasteesta, muutoksesta, esteestä, konfliktista tai voimainmittelöstä. Kirjoita tähän kohtaan synkkeneviä sävyjä: sankarisi alkaa lähestyä suurimpia pelkojaan.

 

✅8. SYVIN LUOLA – ÄÄRIMMÄINEN TULIKOE

Nyt ollaan syvällä ja pimeässä. Kirjoita sankarisi äärimmäisen tukalaan tilanteeseen, toivottomuuteen, ei-tästä-tule-mitään-hetkeen tai jopa kuoleman kieliin. Tässä kohtaa näyttää siltä, ettei sankarisi selviä, ei sitten millään, ja hänen kaikki pahimmat pelkonsa toteutuvat kammottavalla tavalla. Nyt saa mässäillä peloilla, ahdistuksella ja sitä rataa. Kirjoita kirkkaasti esiin sankarisi pahin pelkomörkö!

 

✅9. PALKINTO

Mustimman hetken jälkeen sankarista tulee kuitenkin oikea sankari, sillä hän selviää kuin selviääkin pimeimmästä hetkestään. Palkinto on usein sekä henkinen että fyysinen. Henkinen palkinto voi olla, että sankarisi ymmärtää itseään paremmin ja saa uutta itsevarmuutta. Jos haluat lisädraamaa, voit tähän kohtaa kirjoittaa pienen sivuloikan siitä, miten sankarisi fiiliksissään heilahtaa ylimielisyyden puolelle, mutta melko pian joku tai jokin palauttaa hänet jälleen nöyräksi sankariksi.
Kirjoitä tämä hetki loppua kohden rytmillisesti rauhallisemmaksi, sillä vasta äsken rytisi ja mahdollisesti vielä kohtä vähän lisää.

 

✅10. TIE TAKAISIN

Sankari lähtee palkinto kourassaan (tai sydämessään) takaisin kohti vanhaa maailmaansa. Tähän voit kirjoittaa takaa-ajo kohtauksen, jos se sopii tarinaasi. Rauhallista lönköttelyä kotiin tämä paluumatka ei ole, joten kiihdytä tekstiä edellisen Palkinto-vaiheen suvantokohdan jälkeen.

 

✅11. YLÖSNOUSEMUS

Tässä on tarinasi kliimaksi. Sankarisi testataan jälleen ja rankemmin kuin koskaan aiemmin. Tämän vaiheen tuloksena sankarisi uhrautuu ja syntyy uudestaan – tällä kertaa täydempänä ja henkistyneempänä ihmisenä. Vasta nyt hän on valmis ratkaisemaan lopullisesti häntä alussa ahdistaneen moraalisen dilemman, ongelmallisen tilanteen tai sisäisen ristiriidan. Sankarisi on nyt uudestisyntynyt ja puhdistunut! Tyyliin Fenix-lintu. Jee!

✅12. PALUU ELIKSIIRIN KANSSA

Sankarisi palaa kotiin / lähtöasetelmiin, mutta syvästi muuttuneena. Hän on selvinnyt seikkailusta ja esteistä, saanut ystäviä ja vihollisia, kohdannut pahimmat pelkonsa ja selviytynyt entistä ehompana voittajana. Hän uskalsi ottaa riskin ja saavutti jotain parempaa.Keksi sankarillesi eliksiiri, jonka hän on tuonut matkaltaan: jotain, jolla hän voi auttaa muita ihmisiä tai yhteisöään. Muuten sankarin matka olisi ollut merkityksetön, ellei hän toisi mukanaan jotain aarretta, opetusta tai lahjaa. Jotain, jolla on parantava tai yhteisöä – tai vähintäänkin omia läheisiä – hyödyttävä voima.

 

Sankarin myyttisestä matkasta voit lukea myös tästä oppaasta Käsikirjoittamisen taito (Vacklin, Rosenvall)  – löytynee myös kirjastostasi!

 

Onnea matkaan sankarisi kanssa! 🙂

 

Haluatko oppia lisää draaman ja proosan kirjoittamisesta?

Aloita näistä

  • blogiartikkeli
  • kirjoittajan AarreAitta

 

Artikkelissa tärpit dialogin kirjoittamiseen

Miten dialogi kirjoitetaan? Nappaa 5 tärppiä ja kirjoita paremmin

 

Maksuton kurssi ja monipuoliset kirjoituskurssit

Haluatko kehittää taitojasi kirjoittajana? Aloita heti ja ilmaiseksi!

AarreAitassa paljon apuja draaman ja proosan kirjoittamiseeen:

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

Luovin terveisin

Anne, Kirjoita Paremmin -ohjaajasi

kirjoittajaohjaaja, kirjailija, kustantaja ja luovan kirjoittamisen kouluttaja

AK Kustannus ja Kirjoita Paremmin

 

Kirjoita kommentti