Haaveena lastenkirjan kirjoittaminen? 5 vinkkiä kirjoittajalle

Sanotaan, että sadussa on aina jokin opetus ja tiedetään, että sankaria odottaa palkinto. Usein rohkea sankari  vastoinkäymisistä selvittyään löytää aarteen tai saa sellaisen vaivanpalkakseen. Kirjoittamassani lasten seikkailussa Keltanuttuinen Tonttu tekee oman sankarin matkansa. Tässä artikkelissa paljastan kirjoittamani lastenkirjan syntyprosessia. Lue lisää artikkelista, nappaa 5 vinkkiä hyödyksesi ja kirjoita lastenkirja, satu tai seikkailu!

 

lastenkirjan kirjoittaminen

 

Keltanuttuinen Tonttu on tyttötonttu, joka seikkailee Suomen Lapissa, Tonttulan Piilossa.Tuo paikka on ollut salaisuutena vuosituhansia, kunnes vasta viime aikoina sinne ovet on avattu ihmiskunnallle, Tonttujen ja maahisten salattu paikka Tonttulan Piilo on täynnä viisautta, jota nyt sinne saapuville ihmisille voidaan jakaa.

Aluperin tarina Keltanuttuisesta Tontusta syntyi osana matkailukohteen kehittämisprojektia. Hullu Poro Oy ja sen yrittäjä-omistaja Päivikki Palosaari halusi kehittää Taivaanvalkeiden kohteesta uudentyyppisen, erilaisen kohteen.

Tonttulan maan, metsän ja veden väki sekä osa niihin liittyvistä tarinoista ovat saaneet innoituksensa lappilaisesta perimätiedosta, suomalaisesta kansanperinteestä ja skandinaavisesta mytologiasta. Niinpä kirjojen kantavaksi teemaksi valikoitui alueen historiasta, perinteestä ja tarustosta kumpuavat myytit ja tarinat.

Osana TEKES-hanketta käynnistettiin kehityspolku tarinan kirkastamiseksi. Tiedettiin, että tontut ja maahiset tulevat olemaan tärkeässä osassa, mutta tarvittiin vielä ydintarina.

 

 

 

Ydintarina syntyi työpajoissa draaman keinoin

Ydintarinan laadun varmistamiseksi työn ohjaajiksi haettiin alan parhaimmistoa. Brittiläinen dramaturgian professori Allan Owens ja Susinnon  asiantuntija, filosofian tohtori Anne Pässilä ottivat ohjat yhden syksyisen viikon ajaksi Taivaanvalkeissa vuonna 2015. Hullu Poron henkilökunnasta koottiin luova tiimi, jonka tehtävänä oli työstää tarinaa dramaturgien ohjauksessa.

Allanin ja Annen ohjauksessa luova tiimi kehitteli henkilöitä, tarinaa, sen juonenkäänteitä ja huippukohtia. Ei sopinut myöskään unohtaa sankarin vastoinkäymisiä ja niistä selviytymistä. Tarinaan haettiin myös syvyyttä, metatason opetusta.

Tarina kehittyi ja syveni päivä päivältä. Välillä käytiin kävelemässä Taivaanvalkeiden metsäpoluilla hakemassa inspiraatiota.

 

Keltanuttuisen Tontun tarina

Metsäretkellä hakemassa inspiraatiota. Kuvassa Anne Pässilä, Allan Owens ja Hullu Poron luovan tiimin jäseniä

VINKKI 1:  ota käyttöön luovuutta ruokkivat tavat kuten kävelyt tarinaasi liittyvissä ympäristöissä. Kirjaa havaintosi muistiin!

 

Luovat keinot käyttöön

Välillä rakenneltiin ryhmissä eri materiaaleista majoja, sellaisia, joissa kuvittelimme tonttujen ja maahisten asustavan. Tässä kuva ryhmätyöstä: millaisissa majoissa tontut ja maahiset asustavat?

 

Keltanuttuisen Tontun tarina

Askartelu voi auttaa luovuutta kukoistamaan – tässä syntymässä tonttujen ja maahisten asumuksia

 

VINKKI 2: ota käyttöön luovuutta ruokkivat tavat kehitellä henkilöhahmoja ja maailmoja, askartele!

 

Lapset kaipaavat sankarin matkaa ja opetusta

Anne Pässilä piirsi jokaisena päivänä tarinaa suurelle, pitkälle paperille. Päivä päivältä tarina, sen henkilöt ja juonenmutkat piirtyivät silmiemme eteen värikkäinä piirroksina. Iltaisin Allan saneli sanelulaitteelleen sen päivän tarinan pätkän.

Viikon aikana rakentui tarinan draaman kaari, sadun päähenkilöt, juoni, seikkailu ja sen ratkaisu sekä se Suuri Opetus jota haettiin.

 

VINKKI 3: mieti, mikä on lastenkirjasi tarinan opetus?

 

Taivaanvalkeista sukeutuisi Tonttulan Elämyskylä, jonne ihmiset saisivat tulla löytämään luonnon, tonttujen ja maahisten valtakunnan ja sen tärkeimmän, oman Sisäisen Tonttunsa.

 

VINKKI 4: hyödynnä lastenkirjassasi satujen ikiaikaista tarinakaavaa, Sankarin matkaa

 

Sankarin myyttinen matka – tarinankertojan taikavarpu

 

Suullinen tarina kirjalliseen muotoon

Viikon aikana syntynyt tarina piti purkaa ensin Alanin tekemästä englanninkielisestä äänitteestä yksi yhteen englanniksi tekstiksi käsikirjoitusmuotoon. Sen jälkeen suomensin sen. Kun suomenkielinen käsikirjoitus oli halutussa mallissa, lähti käsikirjoitus taittoon ja edelleen käännettäväksi muille kielille.

Pssst: ehkäpä sinäkin olet tarinoinut tai satuillut lapsillesi tai lastenlapsille? Ensi askeleen omaa satukirjaa kohti otat kirjaamalla tarinasi muistiin!

 

 

keltanuttuisen tontun tarina

Satukirja julkaisiin seitsemällä eri kielellä – tulihan se myyntiin yhteen Suomen kansainvälisimmistä matkailukeskuksista, Leville.

 

Arvoitus, seikkailu ja opetus

Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven salaisuus on jatkoa Keltanuttuisen Tontun tarinalle.

Jatkotarinassa viidennen energian – rahan – ominaisuudet selvisivät, ja ne auttoivat tonttutytön kohti seikkailun viimeistä etappia. Siellä selviäisi tuhatvuotinen salaisuus, johon tarvitaan kaikkea viittä energiaa.

Mikä on tuo tuhatvuotinen salaisuus, joka takaa rauhan Tonttulaan ja kaikkialle maailmaan ? Sitä en sentään kerro tässä, voit lukea sen kirjasta. Mutta Tonttulan väen varjelemat rahan salatuimmat ominaisuudet ja opetukset rahasta voin paljastaa, ole hyvä!

 

Ote kirjasta Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven salaisuus (Anne Lukkarila, kustantaja Hullu Poro Oy, 2017):

 

Touhutyttö piti tauon, katsoi hetken kaukaisuuteen ja kääntyi sitten katsomaan Keltanuttuista Tonttua tummilla silmillään:

”Sen voin sinulle rahasta kertoa, että vaikka sitä kuinka kertyisi, siihen ei saa rakastua. Rahalla ei myöskään saa rakkautta. Mutta raha on voimakas, sillä se on syntynyt viimeisenä ja siten saanut jokaisesta voimasta, energiasta, jonkin ominaisuuden itselleen.

Raha on kuten tuli: voimakas, nopea ja parhaimmillaan ruokkii elämää mutta pahimmillaan tuhoaa kaiken tieltään. Kuten tulikin, raha on hyvä renki mutta huono isäntä.

Raha on kuten ilma: jos sitä on riittävästi, sitä et huomaa. Jos se uhkaa loppua, huomaat nopeasti tukehtuvasi, vaikka voitkin hengittää. Jos et osaa elää harmoniassa rahan kanssa, estää se sinua näkemästä kauas ja olemasta avoin. Silloin se saa sinut tuijottamaan sisäänpäin, itseesi ja omaan napaasi. Parhaimmillaan se avaa katseesi ja sinulla on mahdollisuus nähdä ja kokea maailman ihmeet eritavoin kuin ilman sitä koskaan näkisit.

Raha on kuten vesi: se muuttaa muotoaan. Pelkkä seteli tai kolikko ei tuo iloa, mutta kun sen muuttaa vaikkapa ruoaksi, juomaksi, koulukirjoiksi, pehmeäksi pediksi tai kauniiksi vaatteeksi tai esineeksi, tuo se iloa omistajalleen. Mutta jos ihminen iloitsee rahoistaan vain yksin, ei hän tule onnelliseksi, vaikka sitä kuinka olisi.”

 

 

Lapin elävä satu ja Keltanuttuinen Tonttu

Keltanuttuinen Tonttu ja  kirjailija Anne 🙂 Kuva: ©Jamita Lehtosaari

Keltanuttuisen Tontun Seitakivi-seikkailun löydät täältä

 

Muista ikätasoinen kirjoittaminen kun kirjoitat lapsille

 

Huomioi erilaiset kohderyhmät lapsissa  – minkä ikäisille kirjoitat? Tässä karkeaa jakoa pohdittavaksi

  • Kuvitetut satumaailmat: alle kouluikäiset, taaperot, sylitettävät (satumaailma)
  • Helpot selkokieliset tekstit: juuri lukemaan oppineet 7-8 v (1.-2. lk)
  • Seikkailut: Lastenkirjat 9-12 (3.-6. lk – myös lukutoukkia, siirtymä saduista seikkailuihin – huumori, mysteeri, pieni jännitys)
  • Kohti aikuisempaa proosaa: nuortenkirjat 12-  (yläasteikäiset)

 

VINKKI 5: Päätä, minkä ikäiselle kirjoitat – kirjoita ikätasoisesti!

 

Haluatko oppia lisää? Kurkkaa Kirjoittajan AarreAittaan!

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

Onnea matkallesi satujen ja seikkailujen maailmaan!

Lapin elävä satu ja kirjan kirjoittaja

 

Anne, Kirjoita Paremmin -ohjaajasi

kirjoittajaohjaaja, kirjailija ja kustantaja

www.akkustannus.com

www.kirjoitaparemmin.fi

 

Kirjoita kommentti