Kirjoitusharjoituksia – tee nämä 5 ja kirjoita paremmin!

Kirjoittamista kannattaa harjoitella siinä missä muitakin taitoja. Miksi muuten urheilijoiden täytyy treenata tullakseen paremmiksi? Tai pianistien harjoitella intervalleja ja asteikkoja päivät pääksytysten, jotta osaavat soittaa osansa upeissa konsertoissa? Kilpaurheiluasteelle ei tarvitse kaikkien kirjoittajien kurotella, mutta jos kirjoittaminen kiinnostaa sinua, tässä muutamia kevyitä kirjoitusharjoituksia. Näiden avulla voit parantaa taitojasi kirjoittajana. Siispä kynä käteen tai sormenpäät näppäimistölle – pidä hauskaa ja kirjoita paremmin!

 

 

Kirjoittaminen on luova prosessi. Sen etuja on mahdollisuus inspiroitua, keksiä uutta ja ylipäätään ottaa oma uinuva luovuus käyttöön.

Kirjoittamisen taito ei ole pelkästään synnyinlahja vaan sitä voi kehittää. Paremmaksi kirjoittajaksi tulee kirjoittamalla ja lukemalla. Kirjoitusharjoitukset ovat hyvä tapa herätellä omaa luovuutta ja aukaista tekstihanoja. Parhaimmillaan harjoitusten avulla oppii uusia asioita ja osaa ottaa ne jatkossa käyttöön.

Jos saat jostain käsiisi tämän teoksen, lue ihmeessä. Sisältää inspiroivia oivalluksia ja paljon harjoituksia, joita olen lainannut/muokannut myös tähän artikkeliin:

 

Marketta Rentolan mainio opus!

 

Sinun vuorosi – kirjoitusharjoituksia

Tässä sinulle 5 kevyttä kirjoitusharjoitusta, joiden avulla opit uutta, tuotat tekstiä ja kirjoitat paremmin!

 

 

1. kirjoitusharjoitus – Havannoi!

Havannointi on yksi tärkeimmistä kirjoittajan ominaisuuksista. Kirjoittaja on tarkkailija. Ja varas – tämäkin on kuultu useiden kirjoittajien suusta. Varasta siis todellisuudelta! Se tapahtuu vaikkapa näin:

  • Istu valitsemaasi paikkaan.
  • Kirjoita kaikki havainnot, mitä näet. Katso tarkkaan aivan lähelle, ihokarvojasi, vaatteitesi kuituja. Mitä näet?
  • Katso ympärillesi. Mitä näet, miten sitä kuvailet?
  • Katso kauas. Mitä siellä on?
  • Ajattele itseäsi kamerana! Kirjoita

 

2. kirjoitusharjoitus –  Aloita keskeltä

Ehkä sinulla on tarina jonka haluaisit, voisit kertoa? Mieti juoni valmiiksi pääpiirteittäin mielessäsi. Kirjoita sitten ensimmäinen eli aloituslause.

EI, EI ALUSTA!

Vaan keskeltä: siitä kohtaa kun alkaa tapahtua.

  • Miten päähenkilö tajusi, että puoliso pettää?
  • Miten päähenkilö tajusi, että saa potkut?
  • Miten päähenkilö tajusi, että ystävä on hävinnyt kaikki rahansa uhkapelissä?
  • Miten päähenkilö tajusi kuolevansa? Tulevansa ryöstetyksi?

 

3. kirjoitusharjoitus – Silmukoi

Silmukointi on kirjoitustekniikka, jonka avulla voi tuottaa enemmän tekstiä kivalla kikalla. Ota esille mikä tahansa kirjoittamasi proosateksti. Ellei sinulla sellaista ole, kirjoita mistä tahansa 10 minuuttia.

Valitse sen jälkeen tekstistä yksi lause. Pysähdy sen ääreen. Ala laajentaa tekstiä kirjoittamalla lauselle jatkoa.

Esimerkiksi jos tarinassasi oli lause: ”Hän ylitti kadun ja jatkoi matkaa kohti edessä siintävää metrotunnelia.” Pysähdy siihen.

  • Minkä kadun? Oliko se suojatie? Oliko siinä liikennevalot?
  • Millaisia muita ihmisiä ylitti katua samaan aikaan? Mitä henkilösi huomasi?
  • Miltä kadun varrella tuoksui? Millaisia ääniä kuului?
  • Tapahtuiko jotain outoa tai vaarallista? Tönäisikö joku häntä? Pitikö hänen kokeilla, varastiko tönäisijä hänen lompakkonsa?
  • Mitä henkilösi ajatteli ylittäessään katua? Veikö ohi ajavan hälytysajoneuvon ääni hänet jonkin tukahdetun muiston äärelle?

 

4. kirjoitusharjoitus – Säätila mielen kuvaajana

Vertauskuvat ja symboliikka ovat hyviä keinoja elävöittää tekstiä. Tämä koskee myös säätilaa. Näiden taitojen oppimiseen tarvitset kirjoitusharjoituksia.

Kirjoita säätilan kuvausta. Aloita vaikka siitä, millainen säätila vallitsee juuri sillä hetkellä kun teet harjoitusta. Kirjoita säätiloja vaikka talteen! Niitä voit sitten sijoitella tarinoidesi sopiviin kohtiin kuvaamaan vaikkapa päähenkilösi mielentilaa. Hyviä säätiloja ovat vaikkapa nämä:

  • tuulinen ja myrskyinen sää
  • kaunis kirkas kesäpäivä tai vaikkapa kuuma hellepäivä
  • kuulas syyspäivä
  • luminen paukkupakkanen
  • kevätpäivä, kun luonto herää

 

5. kirjoitusharjoitus – Kirjoita ajatuksenvirtaa

Ajatuksenvirta on katkelmallista, keinahtelevaa, toisteista, kummallistakin kieltä – se ei ole ajateltua puhetta, vaan ajatusta.

Kuvittele oleviasi joku jossain jännitteisessä tilanteessa:

  • 100 metrin pikajuoksija MM-kisoissa juuri ennen lähtölaukaista
  • Koripalloilija heittämässä ratkaisevaa koria kaksi sekuntia ennen pelin loppua
  • Oopperalaulajaa lavalla tajuamassa ettei muista sanoja
  • Uutistenlukijaa juuri ennen suoraa lähetystä, kun hänellä on väärät tekstit

Mitä hän ajattelee? Kirjoita ajatuksenvirtaa!

 

Lukuvinkkinä Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä. Ajatuksenvirtatekniikan aatelia! Kuuntele kirjailijan haastattelu YLEAreenalta

 

 

Haluatko oppia lisää luovasta kirjoittamisesta ja kirjoittaa paremmin?

Aloita heti ja vieläpä ilmaiseksi!

Kirjoittajan AarreAitasta löydät myös maksuttoman kurssin ja blogin 24/7.  Artikkeleissa lisää kirjoitusharjoituksia.

Tästä mukaan maksuttomalle Kirjoita Paremmin -sähköpostikurssille!

HUOM: Heti tämän kirjautumisesi jälkeen saat sähköpostiisi vielä varmistusviestin, jota sinun tulee klikata vahvistaaksesi kirjautumisesi kurssille. Tarkista roskapostisi! Tervetuloa mukaan kasvavaan joukkoon 🙂

 

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

Luovin terveisin

Anne

Kirjoita Paremmin -ohjaajasi

 

Tai lue lisää artikkeleita:

2 kommenttia

  1. Seija Veijonen 23.8.2022 klo 8:03 am

    Olisiko mahdollista saada sähköpostia vain maksuttomasta kirjoituskurssista? Ja saada kirjoittamastani jotain palautetta. Lähetän nyt ensimmäistä kertaa kirjoitustani, koska kaikkien muiden vaikeuksien lisäksi joutui pöytätietokoneen korjattavaksi. Kun sain sen takaisin, ei siinä toiminut kirjoitusohjelma. Ja nyt huomasin ettei siitä voi lähettää sähköpostia. Joten valokuvina nyt väliaikaisesti… mikähän karma minua vaivaamaan?

    • Anne Lukkarila 23.8.2022 klo 8:21 am

      Hei Seija ja kiitos viestistäsi! Kun liittyy mukaan maksuttomalle sähköpostikurssille, saa minulta myös ajoittain muita viestejä – aina voi jättää muut viestit huomiotta (kuten blogivinkit ja tietoa vapaista paikoista kirjoituskursseilla) sillä otsikoin viestini kyllä todella selkeästi. Ikävä, että koneesi temppuilee – toivotaan että ongelmat korjaantuu ja pääset taas kirjoittamaan. Palautetta teksteistä voi saada erikseen maksullisilla kursseilla ja tietenkin Sparraus-palvelustani, maksuton kurssi on tarkoitettu itseopiskelua varten. Minulla ei ikävä kyllä ole mitään mahdollisuutta muutoin antaa palautetta teksteistä, Kirjoita Paremmin -kirjekurssilaisia on jo yli viisi tuhatta 🙂 Hienoa, että kirjoitat! Voit olla mukana maksuttomalla kurssilla ja saada minulta viestejä juuri sen aikaa ja niin kauan kun itse haluat – jokaisen kirjeeni lopussa on linkki, josta pääset kirjautumaan pois listalta niin halutessasi – iloa kirjoittamiseen ✍️😃

Kirjoita kommentti