Tee oma kirjasarja – case Nukuluku ja 5 vinkkiä kirjasarjaa suunnittelevalle

Sodankylän elokuvafestivaalien jonossa kesällä 2017 äiti ja tytär kehittelivät aikansa kuluksi ideaa sadusta Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston ja Lapin Kirjallisuusseura ry:n järjestämän kirjoituskilpailun innoittamana. Äidin kirjoittama satu menestyi kisassa ja pääsi Lapin satumaa -antologiaan. Ehkä  sadusta olisi ainesta oikeaksi kirjaksi? Ja jos tarina kerran on hyvä, ehkä siitä tulisi kirjasarja? Lopulta ideasta kehittyi konsepti Nukuluku.  Oma kirjasarja ei ole suinkaan mahdoton toteuttaa. Jos sinun toiveenasi on oma kirjasarja, nappaa tästä artikkelista Minnan 5 vinkkiä suunnittelun avuksi.

 

tee oma kirjasarja Nukuluku

Nukuluku kirjoilla ja hahmoilla on myös oma verkkosivu www.nukuluku.fi

 

Minna Kurttila on yksi meistä, jotka päättävät viidenkympin lähestyessä vaihtaa entiset asiantuntijatehtävät ja työsuhteet johonkin uuteen, luovaan tekemiseen sekä lifestyle-yrittäjyyteen.

Minnan kohdalla tämä tarkoitti nuoruuden taiteen maisterin oppien suuntaamista graafisen suunnittelijan töihin. Askel luovaan suuntaan oli myös jo aiemmin aloitetut luovan kirjoittamisen aineopinnot Lapin Kesäyliopistossa.

Syntyi Suunnittelutoimisto Tammikuu ja opintojen ohella paljon luovaa tekstiä, mukaanlukien kilpailusatu Nukkumatti ja Yötön yö, josta koko Nukuluku-konsepti sai alkunsa. Kirjaidea sai nopeasti tulta alleen, kun Minnan tytär Sannimaria Kurttila löysi tiimiin ystäväpiiristään lahjakkaan kuvittajan, Carolina Moreran.

 

Kirja kertoo Nukkumatista, joka on turhautunut, koska keskiyön aurinko paistaa eivätkä ihmiset rauhoitu nukkumaan. Hän ei ehdi millään nukuttaa kaikkia. Nukkumatti päättää kysyä neuvoa sääskiltä ja revontulilta. Lopulta apu löytyy eräältä kesälomaa viettävältä herralta.

 

Alla tärkeä kysymys sinulle, ja esimerkki toisesta suomalaisesta satukirjasta, josta kasvoi konsepti.

 

Onko sinulla hahmo, josta olisi ainesta konseptiksi?

Tarina taipuu tuotteiksi – näin kirja kasvaa konseptiksi

 

Kuvittajan panos tärkeä myös omakustanteisessa kirjasarjassa

Minna painottaa kuvittajan merkitystä kirjaprojekteissa. Hän hämmästelee, miten monissa kirjoissa kirjoittajaa nostetaan paljon esille, mutta kuvittaja lähinnä mainitaan kirjan tiedoissa. Lasten kuvakirjoissa teksti ja kuva ovat yhtä tärkeitä: hyvä teksti ei pelasta huonoa kuvitusta – eikä päinvastoin.

Kun kirjaa on tekemässä usea henkilö, kuten Minnan, Sannimarian ja Carolinan tapauksessa, on tärkeää sopia tulojen – ja myös panostusten – määristä ja suhteesta etukäteen mieluiten kirjallisesti.

Tuloja kirjasta tulee myös lainauskorvausten muodossa: lainauskorvaus on teosten maksuttomasta kirjastolainaamisesta tekijälle maksettava tekijänoikeuskorvaus. Sanasto jakaa lainauskorvausta tekstin tekijöille. Kuvittajat ja muut kuvantekijät saavat lainauskorvauksensa Kopioston kautta

Katso miten satukirjan kuvitus syntyi!

Nukulun julkkareissa allekirjoittaneen bloggarin pöytään istahti yksi kriitikko. Hän otti kirjan eteensä, selasi sitä, luki ensimmäisen sivun ja kommentoi:

Tää eka sivu on ainakin hyvä – Lilja 12 v.

Kun loputkin sivut oli luettu, kysyin Liljalta kenen ikäisille Nukkumatti- satu hänen mielestään soveltuu? Tekijät olivat raamittaneet kohderyhmäksi 2-8 vuotiaat. Kriitikkomme Lilja oli eri linjoilla ja vastaus tuli nopeasti: Kaikenikäisille!

Tää sopii kaikille jotka ei jaksa lukea pitkiä kirjoja – Lilja 12 v

 

Minnan oma kirjasarja Nukuluku tähtää kansainvälisille markkinoille

Iltasatuja on luettu ja tarinoita on kerrottu kaikkialla maailmassa, aina. Nukulukun naiskolmikko tähtää konseptillaan myös Suomea edemmäs: ensipainos on otettu suomen lisäksi englanniksi. Vuonna 2019 julkaistaan Nukkumatti ja Yötön yö myös kiinan ja espanjan kielillä.

Nukkumatti- kirjoilla tähdätään myös matkailumarkkinoille. Nukulukun ja Joulupukin kotikaupunki Rovaniemi on vilkas matkailukeskittymä ja Lapista löytyy varmasti muualtakin paikkoja, joissa ulkomainen matkailija ostaa kirjan mielellään – matkamuistoksi ja unilukemiseksi hotellihuoneeseen.

Minna kertoi, miten käännöstyössä on törmätty kulttuurieroihin.  Kaikissa kohdemaissa Nukkumattia ei tunneta, joten niihin maihin käännettäviin versioihin on tuotettu lisälukuja, joissa Nukkumatin toimenkuvaa avataan. Myös Nukkumatin nimi on aiheuttanut hieman päänvaivaa, kaikkiin on kuitenkin ratkaisu luovassa porukassa löytynyt.

Jos tarina kiinnostaa ostajia, on tällä naisten voimakolmikolla tulevaisuudessa suunnitteilla myös mobiilipeli, lautapeli ja animaatiotuotantoa.

Nukuluku luova tiimi

Nukuluku luova tiimi: Sannimaria, Carolina, Minna

 

 

Nukuluku siivittää höyhensaarille sekä lapset että aikuiset.

Tutustu Nukuluku -kauppaan tästä

Kirjaa myy myös Adlibris

 

Minnan viisi vinkkiä omaa kirjasarjaa suunnittelevalle

 

1.Tee päätös tavoitteestasi. MIeti, mikä on kirjasi tai kirjasarjasi tavoite? Haluatko sarjatykittää kauniita tarinoitasi sukulaisille ja ystäville joululahjoiksi vai tähtäätkö ammattimaisille markkinoille? Valinnalla on vissi ero myöhemmissä valinnoissa ja toimenpiteissä, joten tämä päätös on hyvä tehdä heti ensi alkuun.

 

2.Älä jää yksin ideoittesi kanssa! Ota kommentteja, punnitse tarinaasi, kerää palautetta.  Jos tähtää isommille markkinoille, satsaa tuotekehitystyöhön eli juuri tähän vaiheeseen. Hio ideaasi porukalla!

 

3. Linjaa tavoitteletko kotimaan lisäksi kansainväliset markkinoita. Jos valitset ammattilaismarkkinat, päätä jo alkuvaiheessa, pitäydytkö tarinan kanssa Suomen markkinoilla vai tähtäätkö ulkomaille. Päätöksesi vaikuttaa jo varhaisessa vaiheessa tarinaan: hahmovalintoihin, nimiin, kantaviin teemoihin, yhteistyökumppaneihin…

 

4. Suojaa hengentuotteesi: Trademark-merkki tai Copyright -merkki ovat vapaasti käytettävissäsi heti, niistä ei tarvitse maksaa kuten rekisteröinnistä.  Käytä niitä! Avaa tuotenimellesi verkkosivut (saatavilla ilmaiseksi )  ja Fecebook -sivut, ehkäpä myös Instagram ja Twitter? Mitä useampaan kohteeseen tuotteesi / hahmosi nimen tallennat ja rekisteröit, sitä vaikeampaa se on kaapata sinulta, Lue lisää suojauksesta PRH:n sivuilta. 

 

5. Ole valmis markkinoimaan ja myymään aktiivisesti! Konseptin breikkaaminen palkitsee taloudellisesti, mutta sen takaa löytyy paljon myynti-ja markkinointityötä. Verkkokauppaa, messuja, esittelytilaisuuksia, pitchauksia rahoittajille… jos vierastat kaupanteko, konseptoini ei ehkä ole sinun juttusi? Lue vinkkejä oman kirjan myyntiin ja markkinointiin tästä artikkelistani.

 

Haluatko oppia lisää? Aloita näistä

  • bloggaus kirjan kirjoittamisen aloittamisesta
  • AarreAitta kirjoittajalle

 

Blogissa

Haluatko kirjoittaa kirjan? Kirjan aiheet ja teema

 

AarreAitassa maksuton kurssi ja paljon muuta

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

 

Luovin terveisin

Anne, Kirjoita Paremmin -ohjaajasi

kirjoittajaohjaaja, kirjailija, kustantaja ja luovan kirjoittamisen kouluttaja

Kirjoita kommentti