Kulttuurisalonki viritti keskustelua kirjoittamisesta ja kustantamisesta

Galleria Villa Vinkkelin Kulttuurisalonki toimii kohtaamispaikkana kulttuuriaiheiden, pienen herkuttelun ja hyvän juoman äärellä. Jokainen salonkitapahtuma nostaa esille eri kulttuurin aloja taiteilijan ja asiantuntijan vuoropuheluna. Alustuksen jälkeen virittäydytään yhteiseen keskusteluun salongin aiheesta.Syyskuisena lauantaina vieraina olivat esikoisdekkaristi Anne Lukkarila,  kirjailija Tittamari Marttinen ja Aviador Kustannuksen perustaja Vesa Tompuri. Villa Vinkkelin galleristi Kaisa Sirén haastatteli vieraita. Salonki kirvoitti leppoisaa ja luontevaa keskustelua kirjoittamisesta ja kustantamisesta sekä tekstin keveydestä.

 

Pitkäjännitteisyydestä ja luomisen tuskasta

Villa Vinkkelin emäntä, valokuvaaja ja galleristi Kaisa Sirén viritti yleisön luovaan tunnelmaan multimedia teoksen siivittämänä. Säveliä, laulua, sanoja ja valokuvia tarjoillut teos Veden Taju tuuditti yleisön sopivasti vastaanottavaiseen tilaan. Pöydän ympärille oli kokoontunut innostunut joukko kirjoittajia ja kirjoittamisesta kiinnostuneita.

Kaisan ohjaamana kirjailijat kertoivat mietteitään ja vaihtoivat ajatuksia kirjoittamisesta ammattina.  Kirjailijakonkari, yli sata lasten-ja nuortenkirjaa julkaissut Tittamari Marttinen kertoi innostuneensa lanu-kirjallisuudesta oman esikoisensa syntymän jälkeen.

 

Olin neljän lapsen epäkäytännöllinen äiti. Luin lapsille kirjoja illat ja kirjoitin öisin. Lapset heräsivät aamulla klo 7. En suosittele 🙂

 

Tittamari on julkaissut muutakin kirjallisuutta, kuten runokokoelmia ja tietokirjoja. Tilaustöitäkin löytyy julkaisuluettelosta, mm. ”Lasten matkaopas  Suomeen” (Avain 2019).

Yksi tuoreimmista Tittamarin julkaisuista on seksuaaliterapiaopintojen yhteydessä alkunsa saanut kirja ”Seksionni – rakkaudella seksistä” (Avain 2020)

 

Sittemmin olen oppinut porvarillisen rytmin, voin aloittaa työpäivän jo aamukahdeksalta. Aamupäivisin olen virkeä.

 

Tittamari Marttinen on julkaissut toistasataa kirjaa kymmenelle eri kustantajalle

 

Samaa työtapaa tunnusti toteuttavansa allekirjoittanutkin.

Kirjoittaminen on työtä siinä missä muukin. Entisenä projektityöntekijänä aikataulutan kirjalliset projektini kalenteriin ennakkoon, kuten muutkin työni yrittäjänä. Jos jäisin odottamaan inspiraatiota, tuskinpa olisin saanut mitään aikaan! Noudatan Carly Bergin  hyvää ohjetta BITCH eli But In The Chair Honey – siis pylly penkkiin ja kirjoita.

 

 

Galleria Villa Vinkkeli toimii hyvin Kulttuurisalongin tapahtumapaikkana

 

Olenko kirjailija, kun olen julkaissut yhden kirjan?

Aiheesta virisi vilkas keskustelu. Salonkilaiset pohtivat, missä vaiheessa saa tai voi kutsua itseään kirjailijaksi? Kirjailijan ammattinimike ei ole Suomessa suojattu, kuka vain voi julistautua kirjailijaksi – esteitä sille ei ole.

Sen sijaan kirjailijoilla on Suomessa ammatillinen järjestö, Suomen Kirjailijaliitto ry. Jäseneksi hakevan täytyy lähettää raadin arvioitavaksi vähintään kaksi kaunokirjallista teosta. Nykyään myös riittävän tasokkaat omakustanteet voivat avata oven seuran jäseneksi.

Tittamari Marttinen tietää entisenä johtokunnan jäsenenä, etteivät ovet avaudu helposti:

 

Kynnys päästä Suomen Kirjalilijaliiton jäseneksi on korkea. Raati ei arvioi pelkästään teosten tasoa, vaan myös kirjoittajauran jatkuvuutta, koska kyse on  ammattillisesta järjestöstä.

 

Salonkilaisia puhututti myös kirjailijoiden jako tietokirjailijoihin ja kirjailijoihin. Kirjailija on vasta, kun on kirjoittanut sepitettä, fiktiivistä tuotantoa. Tämä ero näkyy Suomessa myös siinä, että tietokirjailijoille on oma liittonsa, Suomen Tietokirjalijat ry.

Keskustelu polveili myös taitelijuuden ja kirjailijuuden yhtäläisyyksiin ja eroihin, kirjoittamisen prosessiin, ammattikirjailijoiden tilaustöiden haasteisiin ja kirjallisuuskritiikkiin.

 

Kustantaja hakee keveyttä, ilmavuutta ja pakottomuutta

Vesa Tompuri perusti Aviador Kustannuksen vuonna 2012. Nykyään kustantamo julkaisee vuosittain 30 – 40 uutta teosta. Aviadorin tallista löytyy myös nimekkäitä tekijöitä, kuten Tapani Bagge ja Hannu Mäkelä.

Vesa tarttui Annen esikoisdekkariin Enkelilunta alkuvuodesta ja kirja julkaisiin Varkauden Dekkarifestivaaleilla elokuussa 2020.

 

Annen teksti tuli hyvälaatuisena oikeaan aikaan. Aihe oli erinomainen ja tekstistä näki, että kirjoittaja osaa asiansa. Luettuani ajattelin, että tämä kulkee ja luetutin käsikirjoituksen vielä yhdellä luottolukijallani.

 

Villa Vinkkelin kirjatarjoiluja

 

Aviador julkaisee proosan ja tietokirjojen lisäksi myös joitain runokokoelmia. Niinikään niissä vaatimuksena on kielen ja ajatuksen tuoreus.

Jos runoissa vilahtelee sanoja kuten ”ikuisuus” ja ”maailma”, jää se kokoelma julkaisematta.

 

Vesa mukaelee runouden opettaja Risto Ahdin ajatusta, jota pitää ohjenuoranaan:

Jokaisessa ihmisessä on ainutlaatuinen ITSE, joka on taiteilijan ääni. MINÄ ei saa peittää ITSEÄ. Kun ITSEn äärelle pääsee, on oma ääni löytynyt. Sellainen kirjoittaja on jo lähellä kustannussopimusta.

 

Kirjoittamisesta ja kustantamisesta – milloin käsikirjoitus kustantajalle?

Vesan mukaan tiettyinä aikoina on pakko valita seuraavan kauden julkaisuohjelma. Näitä aikoja ovat elo-syyskuu ja helmi-maaliskuu. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei käsikirjoitusta kannattaisi lähettää muulloin. Lopullinen määräävä tekijä on kuitenkin itse käsikirjoituksen laatu.

 

Valintaan vaikuttaa tekstin  laatu, aihepiiri ja genre. Proosateksteistä haen ilmavuutta, pakottomuutta ja keveyttä. On myös tärkeää, että kirjoittajalla on oma ääni.  Kirjoittaja on saanut aikaan käsikirjoituksen, jota kukaan muu ei voi kertoa.

 

Miten kustannusala on muuttunut?

Aina edes erittäin hyvä teksti ei riitä julkaisuun. Vesa on toiminut alalla pitkään, ja tehnyt myös Kirjavälityksen historiikin Kirjavälitys – sata vuotta kirjan matkassa (Kirjavälitys Oy, 2019).

Vesan mukaan kustantajien asema on heikentynyt kirjakauppojen suhteen.

 

Kirjakaupat vie tätä alaa. Voi olla, että loistavaa tekstiä ei julkaista sen vuoksi, ettei markkinointiosasto tiedä tai osaa ratkaista, miten ja kenelle kirjaa markkinoitaisiin.

 

Myös ääni- ja e-kirjatuotanto vie leipää kirjailijan ja kustantajan suusta.

 

Suoratoistopalvelut ovat edullisia kuluttajille. Kustantajille äänikirjatuotanto on vielä kallista, eivätkä niistä saatavat korvaukset ole likimainkaan riittäviä.

 

Sen sijaan painetun kirjan saa tehtyä nykyään koko ajan edullisemmin. Digipainot ovat madaltaneet kustannuskynnystä ja omakustanteita tehdään koko ajan enemmän. Etuna on marginaalikirjallisuuden saatavuuden kasvu, mutta toisaalta taas julkaistuksi tulee myös sisällöllisesti punnitsematonta ja viimeistelemätöntä tuotantoa.

 

Vesan ja Tittamarin vinkit kirjoittajalle

Vesa muistuttaa esikoiskirjailijoita siitä, ettei saa jäädä jumiin vasta julkaisuun kirjaan:

Aloita heti toinen! Älä jää odottamaan esikoisesi vastaanottoa. Esimerkiksi Hannu Mäkelä ei koskaan lue arvioita omista kirjoistaan – ei kehuja eikä haukkuja.

 

Tittamari sanoo myös pitkään alalla olleena tunnistavansa, millaiset tekstit ylittävät julkaisukynnyksen:

Keveys, omaperäisyys, heittäytyminen. Puolivillaisella käsikirjoituksella ei kannata lähestyä kustantajaa!

 

Tervetuloa Kulttuurisalonkiin!

Kaikkea salongissa juteltua ei tähän artikkeliin saada mahdutettua.

Osallistujat kiittelivät tunnelmaa sekä Kaisan leppoisaa ja osaavaa tyyliä vetää kiehtovaa kulttuurikeskustelua.

”Innostava Kulttuurisalonki” ”Sai yhdessä nauraa :)” ”Leppoisaa ja luontevaa.”

 

Eräs osallistujista kiteytti neuvon kirjoittamisesta innostuneelle kulttuuriväelle siteeraamalla Mika Waltaria:

Jos aiot kirjailijaksi, ala kirjoittamaan!

Mitäpä siihen lisäämään?

 

Jos aiot kirjailijaksi, ala kirjoittamaan! Aloita AarreAitasta

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

 

Kirjoita kommentti