Pakinan kirjoittaminen – kevyttä ja kirjavaa kynäilyä

Sanan pakina alkuperä löytyy suomesta verbistä pakista. Kyseessä on tuttavallinen jutustelu, pakinan tapauksessa yleensä myös humoristinen, parodinen tai satiirinen. Miten pakina kirjoitetaan, missä pakina viihtyy ja millaisia pakinoitsijoita Suomesta löytyy? Lue artikkeli ja nappaa tärpit, kun tähtäimessä on pakinan kirjoittaminen!

 

Pakinan suosion huippu sijoittuu sanomalehden kulta-aikakaudelle, sillä perinteisesti pakina vaati ympärilleen journalistisen ympäristön.

Pakinan valta-asema on ajan mittaan hapertunut, ja nykyään törmäämme useammin kolumniin kuin pakinaan. Pakinaa ei kuitenkaan kannata unohtaa. Pakinan kirjoittaminen on muuten hyvä tapa harjoitella huumoria, parodiaa ja satiiria!

Tiesitkö muuten, että Suomen kielessä pakinalle löytyy vanhahtava synonyymi koseria?  Termi on rantautunut kieleemme muista kielistä (ranskaksi causerie, ruotsiksi koserie).

 

Tässä tärppejä pakinan kirjoittamiseen:

✅Pakina on lähempänä kaunokirjallisuutta kuin kolumni.

✅Pakinan tehtävä on viihdyttää ja huvittaa.

✅Yksi pakina ei tee pakinoitsijaa, vaan kirjoittajalta vaaditaan jatkuvaa tuotantoa ja omaa tunnistettavaa tyyliä.

✅Nimimerkkien käyttö on suosittua pakinoitsijoiden keskuudessa.  Suomessa perinteisesti tunnettuja pakinoitsijanimiä ovat mm. Olli, Origo, Tiitus, Aapeli ja Bisquit – vain muutamia mainitakseni.

✅Pakinan aihe on hyvä olla joko ajankohtainen tai jotenkin muuten kaikille tuttu asia tai ilmiö.

✅Aihe kannattaa rajata mahdollisimman kapeaksi, jotta siitä saa irti hyvää huumoria, satiiria tai parodiaa.

 

Kirjavinkit – pakinoita riippumatossa

Umberto Econ Miten käy? – Pakinoita arkipäivän aiheista (WSOY 1995) on yksi ehdoton suosikkini.

Jos kaipaat tietopakettia pakinasta, kannattaa hankkia käsiin Asko Lehtosen Pakinalähetys.

 

 

Molemmat kirjat ovat riippumattokokoa, eli mahtuvat vaikka yhteen käteen jos toisella vaikka pitelee mehulasia tai huiskii perhosia ympäriltään 🙂

 

Asko Lehtosen Pakinalähetys – Pakinoita ja kirjoituksia pakinasta (Enostone 2014) on kevyestä ja pienestä muodostaan mahtavasti kiteytetty tietopaketti pakinasta ja sisältää useita erityyppisiä pakinoita

 

Pakina on arjen huumoria

Arkipäiväisistä asioista saa monesti pakinoissa parhaimmat naurut. Tässä esimerkissä varmaan suurimmalle osalle tuttu suhde ihmisen ja erään esineen välillä.

Nimittäin henkilövaa´an. Ote on Hillevi Wahlin pakinakokoelmasta Paksu täti rokkaa tykimmin (Sitruuna 2006). Myös tämä kirja on riippumattokokoa!

Tässä nappaamani neuvo pakinasta, jossa kerrotaan, että paksu täti on vaa´an väärinkäyttäjä ja kuinka konstit on monet halutun (tai ainakin omasta mielestä oikeamman) lukeman aikaansaamiseksi:

 

”Täti on huomannut,että jos lattiassa on tietty kaltevuus johonkin suuntaan, voi vaakalukemaan tulla parinsadan gramman heitto. Samoin käy, jos osa vaa´asta on kylpyhuoneen maton päällä ja osa kylpyhuoneen lattialla. Kannattaa kokeilla missä kohtaa lattiaa kaltevuudesta on kaikkein eniten hyötyä.”

 

 

Sinun vuorosi – pakinan kirjoittaminen

Kirjoitusharjoitus

Valitse jokin arkinen tai päivänpolttava aihe.
Kirjoita humoristinen, jutusteleva tarina eli pakina.
Myös sarkasmi, parodia ja ironia ovat sallittuja tyylilajeja pakinassa 🙂
Muista pitää teksti lyhyenä – hauska pakina mahtuu yhteen A4 liuskaan, jopa puolikkaaseen.

 

Julkaise pakina verkossa

Nykyään julkaiseminenkin on helppoa: yksittäistä hauskaa juttua ei vielä ehkä mielletä pakinaksi vaan tarinaksi, mutta jos perustat vaikka blogin, jossa säännöllisesti julkaiset pakinoitasi, ollaan jo oikean äärellä.

Tiesitkö, että bloggaamaan pääsee ilmaisilla blogialustoilla ilmaiseksi, vaikka heti?

Kirjoita pakinoita ja julkaise blogissa! Tässä oppaassa kaikki, mitä tarvitset päästäksesi alkuun blogistina – tai verkkopakinoitsijana.

 

 

 

”Todella mahtavasti kiteytetty opas bloggaamisesta!”

Tiia Konttinen, blogivalmentaja

 

”Kätevä ja selkeä ohjepaketti”

Marja-Riitta Vainikkala, tietokirjailija, kirjoittajaohjaaja ja kriitikko

 

Haluatko oppia lisää? Sukella AarreAittaan tai lue lisää artikkeleita!

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

 

2 kommenttia

  1. Keijo Wääri 14.5.2021 klo 12:47 pm

    Olen kirjoitellut pakinoita, kolumneja ja mielipidekirjoituksia useimpiin lehtiin ( kaikki julkaistu ) vuodesta -90 alkaen. Kolme kirjaani on julkaistu elämänkerrallinen ” Romanin puolikas, Novellikokoelma ” Piispallinen ummetus”. Runokirja ” Wäärin värssyt ”. Nyt on mielikuvitukseni päässyt osittain ehtymään. Haluaisin saada uusia vinkkejä ja ennen kaikkea tärppejä.

    • Anne Lukkarila 14.5.2021 klo 12:52 pm

      Hei Keijo, kiitos viestistäsi! Oletkin oikea konkari 🙂 Olethan jo maksuttomalla kurssillani? Ja kuinka ollakaan – tulevana sunnuntaina on Iltanuotio aiheena ideoita ja inspiraatio kirjoittamiseen, ehkä nähdään siellä? Kurkkaa Iltanuotiot ja kaikki palveluni täältä https://akkustannus.com/kirjoituskurssi/
      Yst terv Anne

Kirjoita kommentti