Päähenkilö kriisissä – pelkomalli kirjoittajan työkaluna

Pelkomalli eli Kompastuskivet on oiva työkalu, kun haluat sysätä päähenkilösi kriisiin ja tutkailla hänen toimintaa niissä tilanteissa, missä hän elämässään kerta toisensa jälkeen kompastelee. Kompastuskivet tuovat mutkia matkaamme, sillä ne ilmestyvät juuri silloin kun stressi saa meidät epätasapainoon. Onko päähenkilö kriisissä tai haluatko suistaa hänet siihen? Ota käyttöösi pelkomalli! Tässä artikkelissa saat tärpit ja työkalut kunnon kriisin kehittelyyn.

 

Kompastuskivet eli pelkomalli on yksi yhdeksästä Sukella päähenkilöön -luovan kirjoittamisen työkaluista. Työkalut pohjautuvat amerikkalaisen psykologin ja terapeutin José Stevensin Personality Profile System – koulutuskonseptiin.

Carita Nyberg on tuonut konseptin Suomeen, ja se tunnetaan meillä nimellä Tasapainon Avaimet®.

Olen muokannut avaimet kirjoittajalle sopiviksi Sukella päähenkilöön -työkaluksi – jotta sinä voisit kirjoittaa paremmin ja uskottavammin!

 

Tasapainon Avaimet® kirjoittajan työkaluna – yhdistelmä länsimaisen psykologian tietoutta ja itämaista viisautta

 

Päähenkilö kriisissä – taustalla pelkomalli

 

Kompastuskiviä on seitsemän, ja yleensä yksi tai kaksi niistä aiheuttaa eniten ongelmia. Kaikki kompastuskivet ovat lähtöisin pelosta tai koetusta uhasta.

Ne syntyvät jo  lapsuudessa, ja niitä kokeillaan varsinkin teini-iässä.

 

Jokainen on sokea omille kompastuskivilleen (ainakin aika ajoin), mutta muut huomaavat ne helposti. Kyseessä on herkullinen työkalu, kun haluat kuvata henkilösi kriisissä. Sinun täytyy kuitenkin tunnistaa ne, jotta voit käyttää niitä työkaluina.

Kompastuskivet ovat:

  • Itsetuho
  • Ahneus
  • Itsensä aliarvointi
  • Ylimielisyys
  • Marttyyrius
  • Kärsimättömyys
  • Itsepäisyys

 

Pelkomalli syntyy jo lapsuudessa, mutta siihen kompastellaan vielä aikuisena

 

Kompastuskivet – seitsemän pelkomallia joihin kompastella

 

Tässä muutama tärppi miten kukin kompastuskivi ilmenee, kun päähenkilö on kriisissä

(tunnistatko muuten omasi?)

 

Itsetuho

ilmenee holtittomana käytöksenä tai vaarallisena / laittomana toimintana ja rähinöintinä. Ääripäänä on oman itsensä sabotointi: itsetuhoinen ottaa aina suurempia ja suurempia riskejä, kunnes pahimmassa tapauksessa käy tosi huonosti.

 

Ahneus

kohdistuu aina joihinkin tiettyyn alueisiin kuten ruokaan, valtaan, kuuluisuuteen, tavaroihin, rahaan, seksiin ja tietoon. Tunnepuolella haalitaan jatkuvasti uusia suhteita tai mahtavia kokemuksia. Myös syömishäiriöt ovat ahneuden merkkejä. Ahneuden vallassa toimiva ihminen hallitsee itsensä paremmin kuin itsetuhoinen.

 

Itsensä aliarviointi

Tällainen henkilö pyytelee alituisesti anteeksi ja osoittaa omia puutteitaan jo ennen kuin muut ehtivät tunnistamaan sellaisia. Tällaisen henkilön mielestä syy on aina hänessä itsessään. Aliarviointi voi näkyä oman itsensä laiminlyöntinä, joka voi pahimmilaan johtaa sairauteen.

 

Ylimielisyys

Tähän kompastuvalla on taipumus arvostella muita. Hänellä on epätoivoinen halu tulla huomatuksi ja samanaikaisesti voimakas pelko siitä, että näin tapahtuu. Hän on kaikkitietävä, vaikka onkin epävarma omasta arvostaan. Hänellä on voimakas tarve osoittaa oma erinomaisuutensa.

 

Marttyyrius

ruikuttava ja toisia syyttelevä marttyyri karkottaa ihmiset ympäriltään. Hän rypee jatkuvasti kärsimyksissään, ei osaa iloita ja hakee mielellään kostoa. Kuka hyvänsä voi joskus kompastua marttyyriksi. Marttyyri voi olla pitkävihainen eikä anna anteeksi todellisia tai kuviteltuja vääryyksiä.

 

Kärsimättömyys

Tähän kompastuvalla on tuli hännän alla. Hän elää tulevaisuudessa, ja on kyvytön elämään tässä hetkessä. Kärsimätön on impulsiivinen ja täynnä säpinää. Sisimmässään hän on hermostunut ja turhautunut. Hän kuvittelee, että mitä nopeammin hän toimii, sitä paremmin hän pääsee päämääräänsä. Kiireen seurauksena sattuu virheitä ja onnettomuuksia.

 

Itsepäisyys

vihaa ajatusta, että hänen täytyy tinkiä omasta kannastaan. Hän ei ainna periksi tai muuta mieltään, vaikka todisteet osoittaisivat päätöksen kehnoksi. Hän ei halua, että kukaan sanoo hänelle, mitä pitää tehdä. Hän saattaa vastustaa kenen tahansa mielipidettä.

 

Sinun vuorosi – kirjoitusharjoitus

Mitä uutta tulossa?

Valitse tarinasi päähenkilölle pelkomalli.
Kirjoita taustatarina: mistä pelkomalli on saanut alkunsa?

Löytyykö varhaislapsuuden traumaa
vai
onko se vain osa hänen persoonaansa?

 

Kirjoita kommentti