Näin syntyi näytelmä – case: Kätteni kautta armaani

Kätteni kautta armaani on kaksinäytöksinen romanttinen rikosnäytelmä poromiehen kuolemasta, kuoleman syyn tutkinnasta ja sitä seuranneista tapahtumista. Teos haastaa lukijan pohtimaan eutanasian oikeutusta silloin, kun rakkain kärsii ja kivusta on vain yksi ulospääsy.

Miten teksti sai alkunsa ja miten Erkistä tuli näytelmäkirjailija? Kerromme nyt tämän näytelmäkäsikirjoituksen syntytarinan.

 

Rovaniemeläisen Erkki Kailan kirjoitusharrastus alkoi todenteolla, kun hän ilmoittautui elämänsä ensimmäiselle kirjoituskurssille vuonna 2008. Kyseessä oli perinteikäs Revontuliopiston ja Lapin Kirjallisuusseuran yhteinen voimanponnistus Sodankylän kirjoituskurssi, tuttavallisemmin Sodis.

Kirjoituskurssi sytytti kirjoittamisen kipinän ja Erkki liittyi kurssin innoittamana Lapin Kirjallisuusseuran jäseneksi.

 

” Tämä kaunokirjallinen urani on täysin kirjallisuusseuratoiminnan ansiota: olen julkaissut  aiemmin runokokoelman ja nyt näytelmäkäsikirjoituksen.”  – Erkki Kaila

 

Erkki oli kirjoitellut japanilaistyylisiä haikuja pöytälaatikkoon jo ennen kurssia 1990 – luvun loppupuolella, myöhemmin hän siirtyi vapaaseen mittaan.  Kurssien koulimana Erkki julkaisi vuonna 2012 omakustanteena runokokoelman Aikamatkoja Katmandusta, jota on esitetty jo neljä kertaa multimediaesityksenä erinäisillä kulttuurinäyttämöillä.

Erkki loihti kokoelmastaan multimediataideteoksen yhdistelemällä maalaamiaan akvarelleja  äänitettyihin runoihin, kokonaisuus syntyi ilmaisella Gimp graphic image manipulation programme – ohjelmalla.

 

Käänteentekevä Sodiksen draamakurssi

Ensimmäisen kesän 2009 jälkeen Erkki oli tuttu oppilas Sodiksen kursseilla. Monet kesät vierähtivät lyriikan kursseilla, vuoroin Riina Katajavuoren, Tommi Parkon ja Kristiina Wallinin opissa. Näiden kesien tuloksena syntyi ensimmäinen runokokoelma Aikamatkoja Katmandusta. 

Draamaa Erkki on opiskellut Juha Hurmeen johdolla.

Kesän 2016 draamakurssilla muutama kurssilainen innostui jatkamaan kirjoittamista draamaryhmässä. Toiminta käynnistettiin heti syksyllä, ja ryhmään jäi kaikkiaan kuusi innokasta draaman ystävää ympäri Suomen, jotka kokoontuvat edelleenkin aktiivisesti Skypen välityksellä.

Draamaryhmän toiminnan käynnistyssyksy oli Erkille kiireinen. Ryhmän deadline painoi päälle, eikä Erkki ollut saanut mitään tekstiä valmiiksi. Mökkireissulta mieleen olivat jääneet tienpientareelle väsätyt olkinuket. Erkki siirsi nuket draamatekstiin ryhmän pyöriteltäväksi.

Kätteni kautta armaani -näytelmä

otteita kohtauksesta:

MAIJA

Ja yhen panin housut kintuissa penkalle kyykylleen, ko sitä tehessä rupes niin naurattamaan. Rautalangalla siitäki tuli ihan elävän näkönen!

VOITTO

Ja pyörän.

MAIJA

Nii sitte ku innostuin oikein, niin sille viimeselle laitoin kresentin jalkovälliin, mustan laukun sivulle ja sen käjen postilaatikkoon. Seiskan sijoin kouraan, niin että kansikuva ja numero näky tielle asti.

 

Draamaryhmän palaute innosti kirjoittamaan

Vertaisporukan palaute Erkin toimittamasta kohtauksesta (joka toki oli pidempi ja toisenlainen kuin pieni pätkä yllä) sai niin hyvää palautetta, että Erkki alkoi kirjoittamaan kohtaus kohtaukselta ryhmään Maijasta. Eipä aikaakaan kun Maijan henkilö alkoi elämään.

Elävän henkilön lisäksi näytelmään piti saada jännitettä, joten Erkki päätti tappaa Taiston, Maijan miehen. Näin näytelmäkäsikirjoitukseen alkoi kehittyä rikoksen – ja vieläpä täydellisen rikoksen – tematiikka. Erkkiä myös ohjasi ajatus kirjoittaa eutanasiasta.

Erkki kirjoitti ryhmään yhden kohtauksen kuukaudessa, ja kun tahti kiihtyi, syntyi kohtauksia pari kolmekin kuukaudessa.

 

”Ryhmän antaman palaute vaikutti ratkaisevasti siihen, että harrastepiiristä jalostui kaksinäytöksinen näytelmäkäsikirjoitus.”

 

Kun käsikirjoitus oli kertaalleen kirjoitettu, pyysi Erkki palautetta teatterinilmaisuohjaaja Tuula Väisäseltä.  Tuula ehdotti, että Erkin käsikirjoitus otettaisiin hänen vetämän ohjaajakurssin materiaaliksi oppilaiden viimeiseen kurssipäivään.

Ohjaajakurssilaisten ja ammattinäyttelijän käsittelystä Erkki sai vielä lisäevästystä tekstiin ja muutamien muutosten jälkeen käsikirjoitus oli valmis.

Mutta mitä tehdä valmiilla näytelmäkäsikirjoituksella?

No aloitetaan julkaisemisella!

 

Haluatko kirjoittaa ja julkaista oman näytelmän? Viisi vinkkiä aloittelijalle

Näytelmäkäsikirjoituksen julkaiseminen ei ole sen vaikeampaa kuin minkä tahansa kirjan julkaiseminen omakustanteena. Jos kirjan julkaiseminen, myynti ja markkinointi ei ole tuttua, poimi talteen nämä 10 vinkkiä.

Itse luomisprosessissa kannattaa ottaa muutamasta neuvosta vaari:

✅ .luo uskottavat henkilöhahmot – ne ovat kaiken a ja o hyvän juonen lisäksi. Henkilö lähtee elämään ja viemään tarinaa, kun se on rakennettu riittävän uskottavasti. Asiaa voi opetella, lue lisää tästä artikkelista ja nappaa vinkit talteen!

✅ Muista kirjoittaa preesensissä, opettele kirjoittamaan parenteesit ja muista kirjoittaa teksti oikeaan muotoon. Lainaa kirjastosta näytelmiä ja ota mallia.

✅ Opettele draamakirjoittamisen lainalaisuudet ja perusteet, kerää pienryhmä ja aloittakaa säännölliset tapaamiset omien draamatekstien ja palautteenannin merkeissa. Ja hae oppia parhailta – mene vaikka kurssille!

✅ Ota huomioon näyttämön vaikutus ajanhallintaan ja siirtymiin. Näytelmässä ei useimmiten voi olla kovin isoa liutaa näyttelijöitä  – kirjoita siis vain muutama hahmo, joiden varaan tarina rakentuu! 

✅ Kypsytä tekstiä rauhassa – aika on paras ohjaaja useimmiten.

 

Kun näytelmäsi on valmis, julkaise se kirjana ja e-kirjana! Muistathan painattaa sidotun version riittävän pienikokoisena, jotta se toimii hyvin harjoituksissa näyttämöllä. Lähesty sitten tuttua harrasteteatteriohjaajaa, näytelmäryhmää, paikkakunnan teatteria tai tarjoa käsikirjoitustasi Yle Draamaan.

Onnea matkaan!

PS: Tilaa omaksesi Kätteni kautta armaani sidottuna tai e-kirjana!

 

Haluatko oppia lisää draaman kirjoittamisesta? Valitse näistä:

 

TärppiTallenne – oppitunti silloin kun sinä haluat

Nappaa hyödyksiesi TärppiTallenne ja opiskele silloin kun haluat!

TärppiTallenne on noin tunnin mittainen webinaaritallenne pidetystä Iltanuotio -kurssista. Edullinen TärppiTallenne sisältää aina myös kattavan kurssimateriaalin PDF-muodossa.

 

Draaman kirjoittaminen – TärppiTallenne

OHJELMA✍️

 

Nappaa oma TärppiTallenteesi tästä!

Tehokkaan dialogin kirjoittamisen kymmenen tärppiä ja työkalua:

✍️Mitä kaikkea draama on?

✍️Aristoteliset tärpit: hamartia, peripeteia ja katharsis

✍️Henkilökuvauksen merkitys ja tärkeimmät tärpit

✍️Draaman kaari

✍️Sankarin matka

✍️Kolmenäytöksinen malli

✍️Kuunnelman kirjoittaminen

✍️Näytelmän kirjoittaminen

✍️Elokuva- ja TV-käsikirjoittaminen

✍️Avainkohtaus, treatment, henkilökuvaus

 

Saat runsaasti käytännön tärppejä ja työkaluja paremman draaman kirjoittamiseen!

 

Liity maksuttomalle jatkuvalle sähköpostikurssille!

Haluatko parantaa taitojasi kirjoittajana? Voit aloittaa heti ja vieläpä ilmaiseksi! Saat vaihtelevasti vinkkejä luovan kirjoittamisen eri lajeihin:

✔️proosaan,

✔️lyriikkaan,

✔️draamaan ja

✔️tietokirjoittamiseen.

Voit tulla mukaan ja hypätä kurssilta pois milloin haluat – kurssi ei velvoita tai sido sinua mitenkään!

Tule mukaan kasvavaan joukkoon ✍️

Kirjaudu Kirjoita paremmin -kurssikirjeen tilaajaksi niin saat

 • joka kuukausi konkreettisen uuden ohjeen ja vinkkejä luovan kirjoittamisen tueksi
 • tärppejä ja työkaluja proosaan, draamaan, lyriikkaan ja tietokirjoittamiseen
 • pääsyn Kirjoita paremmin -VinkkiPiiloon sekä kaksi maksutonta VinkkiWebinaaria vuosittain
 • Blogikimara – uusimmat tai ajankohtaisimmat bloggaukset koottuna kerran kuukaudessa
 • ennakkotietoa tulevista palveluista, e-kirjoista, kursseista, koulutuksista ja muusta tuotannosta
 • reiluja tarjouksia ja pilottietuja VAIN Kirjoita Paremmin – kurssikirjeen tilaajille!

Kirjoita paremmin -sähköpostikurssin tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään, ja voit kirjautua helposti pois sähköpostiosoitteesta milloin haluat.

Tervetuloa – KIRJAUDU TÄSTÄ !

Luovin terveisin Anne, Kirjoita Paremmin -ohjaajasi

 

2 kommenttia

 1. Erkki Kaila 9.11.2018 klo 4:06 am

  Kirjoittajakursseilla usein annettava yleisohje kehottaa: ”Kill your darlings” ja se onkin erinomainen neuvo silloin, kun ajatuksenjuoksu töksähtää tai tarina kaipaa laadullista kohennusta. Keino tuntuu tepsivän aina. – Vaikka ”Taiston tappaminen” näyttääkin noudattaneen hyvää yleisohjetta, päätelmä on tässä yhteydessä hieman liian suorasukainen sillä kuolema oli teoksen keskeisin aihe.

  Eutanasia asiana oli minulle merkityksellinen ihan alusta alkaen, vaikka kirjoitus lähti käyntiin, juuri noin kuin kuvaat. Aloin ajatella armokuolemasta kirjoittamista, kun olin nähnyt Esko Seppäsen ja Iiro Viinasen kirjeenvaihtoon perustuvan TV-elokuvan. Pertti Sveholm Viinasena ja Kari Heiskanen Seppäsenä olivat rooleissaan aivan unohtumattoman hyviä. Lisäksi minua kosketti kovasti Seppäsen pitkäaikaiseen sairauteen menetyneen Kaapo-pojan ajatus: ”On epäreilua sanoa, että kyllä kärsiä pitää. Pitäisi olla kärsimyksen vapaus, ei pakkoa”. Tämä ajatus on ohjaamassa Maijan mietteitä. – Ajatusta vahvisti ja teki teeman uudelleen ajankohtaiseksi, kun Parkinsonin tautia sairastavien Seppäsen ja Viinasen ulostulo viimekesänä ei riittänyt muuttamaan eutanasiaa koskevaa lainsäädäntöä, – ei vielä tässä vaiheessa.

  • Anne Lukkarila 28.11.2018 klo 9:33 am

   Näytelmäsi on todellakin ajankohtainen. Teksti antaa monet mahdollisuudet erilaisiin näyttämösovituksiin. Toivottavasti tekstisi herää eloon näyttämöllä pian! Armokuolema ja eutanasia ovat tärkeitä aiheita yhteiskunnassamme – minulla on tuskallisesta saattovaiheesta omakohtaisia kokemuksia. Kivuliasta elämän loppuvaihetta ei saisi pitkittää turhaa muiden kuin kuolevan omalla päätöksellä. Nykyään se valitettavasti ei ole näin. Elämää ylläpidetään silloinkin, kun se on turhaa ja aiheuttaa pelkkää kärsimystä kaikille osapuolille. Kätteni kautta armaani on tärkeä näytelmä, jossa on myös huumoria ja valoa!

Kirjoita kommentti