Miten kirja tehdään yhdessä ja Miksi kissa ei naura?

Jenni ihastui Päivin kirjoittamaan kissanovelliin luovan kirjoittamisen kurssilla syksyllä 2017.  Kahden vuoden jälkeen he julkaisivat yhdessä omakustanteena kirjan Miksi kissa ei naura? Miten kirja tehdään yhdessä ja millainen tie on ollut ideoinnista aina myyntiin saakka, siitä otetaan selvää tässä artikkelissa.

 

Miten kirja tehdään yhdessä

 

Kaksi kissaihmistä alkoi kokoontua rovaniemeläisissä kahviloissa. Tavoite yhteisestä kissakirjasta oli selvä alusta saakka. Muotoa haettiin tapaamalla muutaman kerran vuodessa. Silloin piti olla valmiina sovittu määrä uusia tekstejä ja niitä ruodittiin yhdessä.

 

Yhteiset tapaamiset olivat innostavia – yhdessä keskustelu, toisen tekstien näkeminen ja ideointi saivat aikaan erään tapaamisemme jälkeen sen, että  kiirehdin kotiin heti kirjoittamaan. Päivin tekstit saivat inspiraationi kukkaan, ja kirjoitin miltei samalta istumalta kirjaan tarinan, joka alkoi sanoilla kahvi puhui Tiinalle.  Laitoin Päiville viestin: ”Olen ylittänyt itseni. Kahvi puhui minulle.”

 

Kirjoitusintoa yllä ja kirjaa esillä blogilla ja somesivulla

Making of Blogi Miksi kissa ei naura oli hyvä tapa pitää virettä yllä. Sivustolla Päivi ja Jenni esittäytyvät  kahdeksi kissanmieliseksi kirjoittajaksi Rovaniemeltä. Taustalla vaikuttavat Pessi ja Ulpukka, kaksi ihmismielistä Kissaa.

Tavoitteena oli tuottaa kirja muillekin kissanmielisille ja -kielisille. Kirjan luvattiin jo tekovaiheessa sisältävän määrittämättömän määrän epämääräisiä tekstejä ja kissapersoonien kuvauksia.

Facebookin Miksi kissa ei naura – sivulla esitellään omien nauramattomien naukujien lisäksi myös muita maukujia.

Vakavanaamaiset mirrit löytyvät myös Instagramista @miksikissaei ja tunnuksella #miksikissaeinaura.

 

Kirja haluttiin joulumarkkinoille

Kirjan valmistumisen ajankohdasta ei ollut muuta selkeää tavoitetta kuin se, että teoksen täytyy ehtiä julkaisuvuoden joulumarkkinoille. Vuoden 2019 alussa käsikirjoitus oli siinä vaiheessa, että parivaljakko päätti lähettää sen kustantajakierrokselle. Potentiaalisia kustantajia kissakirjalle löytyi parisenkymmentä kappaletta, vastauksia Jenni ja Päivi päättivät odottaa kuusi kuukautta, ei enempää. Sen jälkeen kirja julkaistaisiin itse, omakustanteena. Ja niin tapahtui.

 

Kirjanjulkkarit kissakahvilassa

Missäpä muualla julkkarit olisi pidetty kuin kissakahvila Frejassa! Kissakahvilan neljä kissaa olivat tietenkin ihan V.I.P.

Kuvat: Kaisa Penttinen

 

Julkkareiden fiiliksiin pääset mukaan kurkkaamalla tämä artikkelin Kissamaista menoa julkkareissa. 

 

Miten kirja tehdään yhdessä? 5 vinkkiä hyödyksesi!

Jos suunnittelet kirjaa yhdessä jonkun muun kanssa, kannattaa napata talteen nämä Jennin ja Päivin vinkit!

1. Kanssakirjoittajan valinta on tärkeää! Kohtaahan kemiat ja onhan luottamus varmasti 100%? Kirja on henkinen matka ja tärkeä projekti, joten jo sen takia on tärkeää että yhteistoiminta pelaa ja toiseen voi luottaa. Lisäksi omakustanteesta tulee kuluja. Ja myös sitten tulojakin jossain vaiheessa. Se, että toiseen voi luottaa sekä rahan meno- että tulovaiheessa on ensiarvoisen tärkeää.

2. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.  Kirjaprojektin huolellinen suunnittelu  on tärkeää. Alussa ideointi voi ja pitääkin olla villiä ja vapaata, mutta melko pian haaveiden tulee jalostua oikeaksi projektiksi, jossa on tavoite, aikataulu, budjetti ja työnjako sovittuina. Jos aikatauluttaminen tuntuu muuten hankalalta, voi aina ensin päättää yhdessä Kirjan Julkkaripäivän ja lähteä siitä sitten peruuttamaan. Sitten on helpompi arvioida, miten usein sitä pitääkään tavata ja paljonko kirjoittaa, että saadaan teksti kasaan ja ehditään taikinoida se vielä kirjaksi.

3. Pitää tehdä töitä. Vaikka kirjan kirjoittaminen on hauskaa puuhaa, ei teksti tule itsestään. Jossain vaiheessa ideaan ihastuminen ja kaverin kanssa kirjoittelu ja kihertäminen muuttuu tavoitteelliseksi käsikirjoituksen työstämiseksi.

4. Hae tietoa, jotta opit mitä kaikkea omakustantamiseen liittyy.  Jenni kiittelee Annen Tee oma kirja -kurssia, jolta sai kaiken tarvittavan tiedon oman kirjan julkaisemiseen, markkinointiin ja myyntiin liittyen.

5. Markkinointi ja myynti vaatii pitkäjänteisyyttä.  Pitää uskoa sinnikkäästi siihen, että joku haluaa kirjasi lukea ja ostaa, sille jollekin pitää vain kertoa että kirja on olemassa. Käytä kanavia kuten tietenkin somekanavia mutta lisäksi vaikka kirjan omaa blogia. Kirjalle saa avattua Making of Blogin helposti ja ilmaiseksi, ja kun kirja on julkaistu, sitä voi hyödyntää markkinointi -ja myyntisivustona.

 

Kirjailijaksi ei synnytä, kirjailijaksi tullaan

Tämä kuolemattomuus on varastettu Miksi kissa ei naura? -kirjan tarinasta Häntä. Joten jos haaveenasi on oma kirja, ja tiedät kivan kaverin, jonka kanssa yhteinen proggis onnistuisi ei muuta kuin tuumasta toimeen!

 

”Kissaksi ei synnytä, kissaksi tullaan”, julisti hän pihan kissoille, ja sai palkkioksi pehmeät tassun taputukset ja hyväksyvät hännän heilutukset.

 

Tilaa oma Miksi kissa ei naura? suoraan tekijöiltä mailto: miksikissaeinaura@gmail.com hintaan 22 € + postituskulut 2,50 €. Vain tekijöiltä tilattuna saat oman kappaleesi omistuskirjoituksilla ja tassunpainalluksilla varustettuna 🙂

Ja sitten eikun tuumasta toimeen!

 

 

Haluatko sinä kirjoittaa paremmin ja julkaista oman kirjan?

Tee oma kirja verkkokurssilla

Tee oma kirja -tehokurssilla saat kaiken tarvittavan tiedon oman kirjan julkaisuun, jakeluun, myyntiin ja markkinointiin. Jos sinulla on käsikirjoitus, miksi et laittaisi sitä kansiin?

Kirjoita Paremmin -verkkokurssit

 

 

Maksuton kurssi ja monipuoliset kirjoituskurssit AarreAitassa

Haluatko kehittää taitojasi kirjoittajana ja vieläpä ilmaiseksi? Tule mukaan ja  kirjoita paremmin!

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

 

terveisin Anne

kirjoittajaohjaaja, tietokirjailija ja indiejulkaisija

www.akkustannus.com

www.kirjoitaparemmin.fi

 

 

Kirjoita kommentti