Maaginen realismi – Pelletaivas kurottaa toiseen ulottuvuuteen

Luulin aina, etten koskaan kirjoittaisi ainakaan mitään fantasiaa. Tosin kahden satukirjan ja yhden antologiasadun jälkeen tajusin juuri tehneeni niin. Satukirjojen ohessa mielessäni muhi nuortenkirja – idea sai alkunsa, kun plarasin vanhoja päiväkirjojani ja päätin naputella ne puhtaaksi kaunokirjallisista koukeroista pilven suojiin. Lopulta monta maailmaa kohtasi ja nuorten kirjasta sukeutuikin YA-genren maaginen realismi Pelletaivas. Miten näin pääsi käymään ja mitä maaginen realismi on? Lue tarinani tästä artikkelista!

 

Maaginen realismi kätkee viittaansa ripauksen fantasiaa – käsite tarkoittaa  kirjallisuudenlajia, jossa muuten realistiseen kerrontaan sekoitetaan yliluonnollisia aineksia.

Olen blogannut fantasia -aiheesta aiemmin, voit lukea artikkelin täältä:

 

Fantasian kirjoittaminen – luo oma maailmasi

 

Päiväkirjat idean ituna – jatkojalostus kirjoituskursseilla

Pelletaivaassa ei ole paljoakaan jäljellä päiväkirjoistani. Näin kirjoittamisen prosessissa usein käy – alkulähde kutistuu, tiivistyy ja kehittyy kirjoitusprosessin edetessä. Siellä jossain ne nuoren ihmisen kokemukset kuitenkin ovat, vähintään pohjavireenä ja pieninä palasina henkilöhahmoissa.

Päiväkirjamerkinnät olivat läppärin kansiossa, kun otin ne mukaani Sodankylän kirjoituskurssille kesällä 2017. Ohjaajana lapsille ja nuorille kirjoittamisen ryhmässä oli kirjailija Tittamari Marttinen ja olin intoa piukassa.

Edellisenä kesänä  Sodiksessa olin työstänyt satukirjaa Keltanuttuinen Tonttu ja Seitakiven salaisuus Siri Kolun ammattimaisessa huomassa. Muistan, miten tuijotin taululta hänen piirtämäänsä Sankarin matkaa ja koin valaistumisen. No nyt ollaan oikean äärellä!

 

Lapin elävä satu – Keltanuttuinen Tonttu seikkailee elämyskylässä ja kirjojen sivuilla

 

Tittamarin kurssilla pääsin piinapenkkiin – tuoli muiden kurssilaisten keskelle ja sitten oli vain pakko vastata kurssikavereiden tivauksiin:

  • Mikä päähenkilön nimi on? Miksi se on sellainen?
  • Mikä on hänen lempiruokansa?
  • Onko hänellä sisaruksia?
  • Mikä on hänen salaisuutensa?
  • ja sitä rataa

 

Kannattaa muuten kokeilla henkilöhahmojen kehittämisessä tuota hauskaa seurapeliä 😊 voit pelata myös kirjoittajakaverin kanssa kahdestaan!

 

Kurssilta lähdin vakaana aikomuksenani kirjoittaa realistinen nuortenkirja Iinu ykköstyttö.

 

Luovan kirjoittamisen opinnoissa Iinu kasvoi ja jotain tapahtui

Kävin itse luovan kirjoittamisen arvosanaopintoja – perus- ja aineopintoja – niinä vuosina, kun kirjoitin Iinua. Kirjoitin kaikissa luovan kirjoittamisen opintojen teksteissä Iinusta. Olipa kyseessä draama, proosa, lyriikka tai tietokirjoittaminen.

Jotain kummallista siihen päähenkilöön liittyi. Muut kirjani valmistuivat samaan aikaan tuttuun tyyliin vauhdilla, ripeästi ja hallitusti oppimani konseptin avulla.

Iinu oli kirjoittaessa kasvanut jo abi-ikäiseksi ja lajiksi oli valikoitunut YA (young adult, nuoret aikuiset).

Lopulta olin lopen kyllästynyt koko Iinuun ja hänen parhaaseen ystäväänsä Millaan. Muistan kun tuijotin aineopintojen seminaarissa paperia ja mietin mitä tähän harjoitukseen jaksan Iinusta enää kirjoittaa. Tarinan perusjuoni toimi, nimi oli muuttunut muotoon Pellekesä, mutta jotain puuttui.

Sitten Milla kuoli.

TärppiTallenne Maaginen realismi

Nappaa hyödyksesi TärppiTallenne Maaginen realismi!   Iltanuotiolaiset reittasivat tämän webinaarin erittäin hyväksi (4,2 asteikolla 1-5)

Maaginen realismi nosti tarinan toiseen ulottuvuuteen

Kun kirjoitin ensimmäisen Millan lauseen tuonpuoleisesta – niin kummalliselta kuin se kuulostaakin –  tiesin mistä puhuin.

Milla elvytti käsikirjoituksen ja se alkoi jälleen hengittää.

Vein tekstin vielä kertaalleen Sodikseen kesällä 2019, sillä kertaa fantasiakirjoittamisen kurssille.

Syntyi Pelletaivas.

Halusin jakaa tämän tarinan kanssasi luodakseni uskoa siihen, että kirjoittaminen todellakin on prosessi.

Joskus – ja minulla useimmiten –  kässäri syntyy rivakasti ja hallitusti. Jos kaipaat ryhtiä kirjoittamiseen, suosittelen lämpimästi kurssia siihen vaivaan.

Joskus teos vain ottaa aikansa. Iinu kasvoi esiteinistä abiksi kuudessa vuodessa – eli saman verran se otti aikaa kuin todellisessakin elämässä. Lisäksi genren vaihdos vaati yhden hengen kuoleman.

Ehkä kirjojen synnyllekin on olemassa jokin toinen ulottuvuus? Ehkä se on maagista realismia?

 

Mene ja tiedä, lue Pelletaivas ja ota selvää 😊

 

Basam Books tarttui Pelletaivaaseen nopeasti. Se on saatavilla syyskuusta 2021 alkaen.

Iinun abivuotta sävyttää kasvava ahdistus. Läheisten sairaudet ja pelko heidän menettämisestä, näköalattomuus omasta tulevaisuudesta, tietään etsivät seksuaalisuus sekä eritysherkkyys luovat paineet, jotka purkautuvat Iinun spontaaniksi pakomatkaksi kesäiseen Eurooppaan juuri omien yo-juhlien kynnyksellä. Matkalla Iinun tavoittaa musertava uutinen, hänen paras ystävänsä jäi rattijuopon yliajamaksi lakkiaisyönä. Olisiko onnettomuutta tapahtunut, jos Iinu olisi jäänyt? Milla näkee kuolemansa jälkeen ihmisen kokoista kipuilua enemmän ja ohjaa Iinun odysseiaa tuonpuoleisesta. Iinu hakee etsimäänsä Pariisista, Barcelonasta, L ́loret de Marista ja Venetsasta, kohtaa vaaroja, valoja ja varjoja tietämättä, miten Milla seuraa häntä matkallaan. Lopulta Iinu löytää haluamansa ja palaa kotiin, valmiina antamaan anteeksi itselleen ja Millalle. Iinu on oppinut luopumisen läksynsä. Iinun matka on ihmisen kokoinen kasvutarina, Millan matka ihmiskunnan mittainen. Tarina avaa aikamme suuria teemoja, jotka näkyvät koko maailman kipuiluna. Ilmastonmuutos, läheisten katoaminen muistisairauteen, sota, pakolaisuus, ihmisen yksilöllisyyden ja sananvapauden kriisit. Kantavana teemana on lohtu. Tieto siitä, että kasvu tapahtuu aina kivun kautta, oli kyse ihmisestä tai ihmiskunnasta.

 

Haluatko oppia lisää fantasiasta tai kirjoittaa oman kirjan? Valitse näistä!

👇👇👇

 

Haluatko oppia lisää fantasian kirjoittamisesta?

Nappaa hyödyksesi Fantasian kirjoittamisesta TärppiTallenne ja opiskele silloin kun haluat!

TärppiTallenne on noin tunnin mittainen webinaaritallenne pidetystä Iltanuotio -kurssista. Edullinen TärppiTallenne sisältää aina myös kattavan kurssimateriaalin PDF-muodossa.

Fantasian kirjoittaminen – TärppiTallenne

 

OHJELMA

✍️Fantasia – mistä on kysymys? Fantasian eri asteikot

✍️Kauhukirjallisuus ja maaginen realismi

✍️Spekulatiivinen fiktio yläkäsitteenä

✍️ Fantasian kliseet: käymme läpi 15 fantasian kansainvälistä kliseetä ja miten niitä voi välttää tai käyttää

✍️ Kirjoita oma maailmasi: käymme läpi 25 fantasiamaailman luomiseen liittyvää näkökulmaa

✍️ Fantasian henkilögalleria – Arkkityyppien hyödyntäminen fantasiakirjoittamisessa

 

 

Iltanuotiolaiset reittasivat tämän TärppiTallenteen hyväksi ka. 4,1 (asteikolla 1-5)

Fantasian kirjoittaminen – nappaa oma TärppiTallenteesi tästä!

 

 

Haluatko kirjoittaa oman kirjan? Hyppää kässärikursille!

Kun sinulla on idea ja intoa, niin kirjahan on kirjoittamista vaille valmis! Toki tarvitset vielä lisää työkaluja ja syventymistä.  Jos haluat edetä, suosittelen sinua tulemaan mukaan Kirjoitetaan oma kirja – Kässärikurssilleni. Voit aloittaa vaikka heti!

“Hyvä aloitus, tehtävät pystyi tekemään näiden ohjeiden mukaan. Kurssi vaikuttaa hyvältä ja antoisalta, taitavasti suunnitellulta. Kiitos paljon jo nyt. Ilolla odotan seuraavia vaiheita!”

“Hyviä napakoita ohjeita on tämä kurssi antanut! Kiitos hyödyllisestä kurssista 🙂 “

Klikkaa tästä lisätietoja verkkokurssista!

 

 

Kirjoituskurssi hyödyksesi – maksuton jatkuva tilaus sähköpostiisi

Haluatko parantaa taitojasi kirjoittajana? Voit aloittaa heti ja vieläpä ilmaiseksi! Saat vaihtelevasti vinkkejä luovan kirjoittamisen eri lajeihin: proosaan, lyriikkaan, draamaan ja tietokirjoittamiseen.

Voit tulla mukaan ja hypätä kurssilta pois milloin haluat – kurssi ei velvoita tai sido sinua mitenkään!

Tule mukaan kasvavaan joukkoon ✍️

 

 

Luovin terveisin

Anne

Kirjoita Paremmin -ohjaajasi

Kirjoita kommentti