Lapsille ja nuorille kirjoittaminen – tärpit kirjoittajalle

Lapsille ja nuorille kirjoittaminen viehättää monia, eikä ihme. Kukapa ei haluaisi välillä sukeltaa satujen ja seikkailujen maailmaan, ja herätellä omaa uinuvaa sisäistä lastaan! Sparraan kirjoittajien tekstejä, ja usein törmään siihen, että vaikka tarina on valloittava, kompastuu kirjoittaja ikätasoisen kirjoittamisen haasteisiin. Mitä se tarkoittaa? Avaan tässä artikkelissa aihetta ja annan tärpit kirjoittajalle ikätasoiseen kirjoittamiseen. Lue lisää ja kirjoita satu, seikkailu tai kasvukertomus!

 

lapsille ja nuorille kirjoittaminen

 

Kaunokirjalliseen proosaan luokitellaan myös sadut ja tarinat sekä kertomukset.

Tarinat ja  kertomukset voivat olla erimittaisia, lyhyitä ovat esimerkiksi anekdootit. Anekdootti on yleensä liioiteltu, pelkistetty tai karrikoitu. Sen ensisijainen tarkoitus ei kuitenkaan ole aina naurattaa vaan kertoa henkilöstä, tapahtumasta tai asiasta jokin olennainen seikka, yleispätevä ja jopa universaali totuus.

Anekdootin alalajeja ovat esimerkiksi niin sanotut kaupunkitarinatkaskut tai vaikkapa vitsit. Etenkin alakouluikäisiä naurattavat kaikenkarvaiset puujalkavitsit ja lapsille onkin kirjoitettu paljon omia vitsikirjoja.

 

lapsille kirjoittaminen

kustantaja Readmen ikäsuositus 6-9 v

 

Sadut ovat fantasiaa

Meille lapsuudesta tuttua fantasiaa ovat sadut.

Saduissa on maailmoja, tapahtumia ja hahmoja, jotka eivät ole tuttuja meille reaalimaailmasta: lentävät noidat, tontut, velhot, lohikäärmeet. Tai vaatteet, jotka tekevät kuninkaasta näkymättömän.

Tai prinsessa, joka nukkuu sata vuotta.

 

Muumit ovat yksi esimerkki menestyneestä lastenfantasiasta, joka on pitänyt pintansa vuosikymmenestä toiseen.

Proosa – sadut ja tarinat eri ikäluokille

Lasten ja nuorten proosassa kirjoittajan on huomioitava ikätasoinen kirjoittaminen. Eri ikäiset lapset ovat erilaisia lukijoita ja heidän tarpeensa tekstille ja sen luettavuudelle vaihtelee. Mieti siis ensin, minkä ikäiselle haluat kirjasi kirjoittaa?

Voit hakea kohderyhmääsi tämän jaon avulla:

  • Alle kouluikäiset, taaperot, sylitettävät (satumaailma)
  • Juuri lukemaan oppineet 7-8 v (1.-2. lk)
  • Lastenkirjat 9-12 (3.-6. lk – myös lukutoukkia, siirtymä saduista seikkailuihin – huumori, mysteeri, pieni jännitys)
  • Nuortenkirjat 12-  (yläasteikäiset)

Olet myös ehkä törmännyt sanoihin LANU ja YA. Tässä suomennokset niille:

LANU= lapset ja nuoret

YA= Young adult (nuoret aikuiset)

 

Sylitettävät kaipaavat lukijan ja kuvia

Tästä otan esimerkiksi Nukuluku-sarjan,joka on  kohdennettu yli viisivuotiaille aina itse lukeville 9 vuotiaille saakka. Nämä ovat lapsia, jotka rakastavat vielä satuja – toki monet tämän ikähaitarin yläpäästä jo lukevat itse.

Aivan taaperoille sarjasta on tehty erikseen oma  konsepti 1-4 vuotiaille. Tällöin yhdellä aukeamalla voi olla vain yksi virke ja värikäs kuvitus.

Kirjasarjan luoneen Minnan kokemuksen mukaan maaginen raja menee yhdeksässä ikävuodessa:

 

Kielen pitää olla yksinkertaista. Nukuluku –kirjoja ei lue lapset yksin vaan vanhemmat lukee. 10-vuotias on nykyään jo teini ja lukee aivan muunlaista kirjallisuutta.

 

Nukuluku-kirjasarjassa käsikirjoitussivuja per kirja (6-9 v) on noin  4-10 sivua, kun taas taaperoiden versioon alle neljävuotiaille riittää yksi lause per sivu – kyseessä on siis katselukirja.

 

Tee oma kirjasarja – case Nukuluku ja 5 vinkkiä kirjasarjaa suunnittelevalle

 

Itselukevat lapset – vasta lukemaan oppineet

Tälle kohderyhmälle on suurista kustantajista WSOY luonut oman kirjasarjan Lukupalat. Kohderyhmänä ovat juuri lukemaan oppineet lapset, joten tekstissä korostuu kielen yksinkertaisuus. Tämä tarkoittaa kirjoittajalle pääosin päälauseiden kirjoittamista. Polveilevat sivulauseet kannattaa suosiolla jättää vanhemmille lapsille nautittavaksi.

 

lapsille ja nuorille kirjoittaminen

WSOY Lukupalat ja yksinkertainen ilmaisu

 

lapsille ja nuorille kirjoittaminen

Pitäydy päälauseissa

 

Yli kymmenvuotiaat lukevat itse

Toki tässä on paljon yksilöllisiä eroja. Jotkut kymmenvuotiaat eivät lue, ja toisaalta yhdeksänvuotiaissa on ahmijoita, jotka lukevat ongelmitta Harry Potter-tiiliskiviä.  Tämän ikäiset siirtyvät jo saduista seikkailuihin, lapsentasoinen kauhu ja jännitys kiinnostaa myös  ja tottakai se huumori!

Lähtökohtaisesti tälle ikäryhmälle –  ala-asteen kolmosluokkalaisista kuutosluokkalaisiin – voi jo kirjoittaa ”oikean” romaanin.

Esimerksi tässä  Siri Kolun kirjoittamassa Junior Finlandia-voittajassa on  223 sivua, eikä kuvitusta.

 

Siri Kolu Me Rosvolat

Finlandia-voittaja! Lue ja opi 🙂

 

Nuorille kirjoittaminen

Usein nuortenkirjallisuus ja etenkin YA-kirjallisuus käsittelee jo ”aikuisten asioita”. Nuoret lukevat kirjoja, jotka käsittelevtä Ihmissuhteita ja ihmiseksi kasvamista. Nuortenkirjoissa  päähenkilö on yleensä pari vuotta lukijaa vanhempi ja YA-kirjallisuudessa jo nuori aikuinen, noin kaksikymmentävuotias.

Nuorissa on myös todella paljon yksilöllisiä eroja, sillä kypsyystaso vaihtelee. Jotkut seiskaluokkalaiset valitsevat kirjansa aikuisten hyllystä, kun taas toiset viihtyvät vielä lapsenomaisempien seikkailutarinoiden äärellä.

Periaatteessa nuorille kirjoitettaessa kaikki aiheet ovat sallittuja. Hyvä muistaa kuitenkin, että lukija on nuori ja kirjoittajana tiedostaa, millaisessa maailmassa hän tällä hetkellä elää.

Jos tarjoilet ahdistusta, tarjoile myös lohtua.

 

Haluatko oppia lisää kirjoittamisesta? Tule mukaan kasvavaan joukkoon!

 

 

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

Kirjoita kommentti