Kirjoittamisen prosessi – muista nämä 5 vaihetta

Ensimmäisen pidemmän tekstin äärellä voi kirjoittajalla olla harha, että kun nyt tämän vain saan kirjoitettua, niin se on valmis. Kirjoittamisen prosessi on kuitenkin monimuotoisempi. Siihen liittyy erilaisia vaiheita, joiden tunnistaminen ja tietäminen helpottaa etenkin pitkän tekstin kirjoitustyötä. Jos haaveilet oman kirjan kirjoittamisesta, nappaa tärpit avuksesi tästä artikkelista!

kirjoittamisen prosessi

1. Suunnittele

Kirjoittamisen prosessi voi toki olla myös suunnittelematon. Eli sormet näppäimistölle tai kynä käteen ja sitten mennään. Kirjoittamisen luovassa tuoksinnassa syntyvät niin henkilöhahmot kuin juonenkäänteetkin, teksti vie kirjoittajaa eikä toisinpäin. Kirjailijoista mm. Raymond Chandler toimi näin. Tosin riskinä tässä tekniikassa on, että voi olla että huomaat sivun numero 119 kohdalla, ettei tästä tulekaan mitään ja joudut Chandlerin tapaan heittämään kässärin roskikseen.

Suunnittelu voi auttaa tässä. Dekkaristin työskentelyssä voi hyvinkin olla 30% suunittelua, 30% kirjoittamista ja 30% editointia. Tietokirjoissakin tämä on minusta tutun oloinen suhdeluku.

Kaiken tyyppisten kirjojen kirjoittamisessa suunnitteluun ja tiedonhakuun on hyvä käyttää aikaa. Kun sinulla on kirjaidea, kannattaa käyttää aikaa myös aiheiden miettimiseen ja rajaamiseen. Aiheita on hyvä olla muutama, muttei liikaa. Jos kirjassasi alkaa olla aiheita lähemmäs kymmenen tai vieläkin enemmän on tuloksena tempoilevaa sillisalaattia. Rajaa aiheidesi määrä muutamaan. Anna myös kirjallesi työnimi.

Tässä artikkelissa olen käsitellyt ideaa, aiheita ja teemaa tarkemmin – tarkemmat tärpit ja työkalut täältä:

 

Haluatko kirjoittaa kirjan? Kirjan aiheet ja teema

 

2. Kirjoita

Kun sinulla on karkea suunnitelma, sitten vain kirjoittamaan tarina alusta loppuun. Tällä tekstillä on monta nimeä kuten rakkaalla lapsella kuunaan. Kirjailija Antti Leikkaa nimitti sitä sudenkuraksi. Raakatekstistä puhutaan usein. Itse kutsun sitä raakamassaksi, sillä se on kuin muovailuvahaa, jota voi sitten myöhemmin muokata mieleisekseen.

Kun alat kirjoittamaan tekstiä läpi, on hyvä olla tietoinen rakenteen vaatimuksista. Tuleehan tarinaasi  riittävästi käännekohtia? Millainen muutos tarinassasi tapahtuu – muuttuuko päähenkilösi vai jokin muu asia, jotta tarinasi on kiinnostava? Kuka tai mikä on päähenkilösi vastustaja?

Hyvä ja tehokas juoni syntyy vastakkaisista tahtotiloista – kun kirjoitat tarinaa, jossa päähenkilösi haluaa yhtä asiaa ja häntä vastustaa joku henkilö tai jokin asia, syntyy jännite. Ja jännitteestä syntyy kiinnostava tarina.

Kun kirjoitat, on hyvä olla tietoinen draaman kaaresta ja sen mahdollisuuksista. Vetävässä tarinassa on

  • kiinnostava päähenkilö ja henkilögalleria
  • vastustaja, joko henkilö tai asia, joka  panee kapuloita rattaisiin
  • kiinnostava juoni, jossa on muutama kunnollinen käännekohta

Näistä olen kirjoittanut tarkemmin tässä artikkelissa – nappaa tästä talteen toimiva tarinakaava:

 

Sankarin myyttinen matka – tarinankertojan taikavarpu

 

3. Lepuuta tekstiä

Tekstin lepuuttaminen on äärimmäisen tärkeää. Omalle tekstille sokeutuu väistämättä. Sen vuoksi on hyvä ottaa siihen etäisyyttä viimeistään silloin, kun olet saanut kirjoitettua koko tarinan kertaalleen läpi. Älä kurki kässäriäsi tässä vaiheessa, pidä teksti itseltäsi pimennossa pari kuukautta.

Joku kirjailija, jonka nimeä on nyt muista, tapasi haudata käsikirjoituksensa takapihalleen puoleksi vuodeksi, jotta ei tulisi kiusausta kurkkia sitä. Silloin tosin elettiin Remington -aikaa, nykyään teksti on liian helposti saatavilla, kun se on tiedostona.

Mutta silti, näpit irti hetkeksi 🙂

Tämä lepuuttamisen aika on hyvä mahdollisuus antaa läpikirjoitettu teksti muutamalle luottolukijallesi – pyydä paljon lukevia ja/tai kirjoittavia ystäviäsi kommentoimaan käsikirjoitustasi.

Näin saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla – saat välimatkaa omaan tekstiisi, ja sitten kun palaat siihen, apunasi on myös vertaislukijoiden kommentteja!

Ammattiarvioijalle raakatekstiä en vielä näyttäisi. Sen aika on sitten editointikierroksen jälkeen.

Tässä artikkelissa esimerkki saatekirjeestä, jonka voit laatia raakatekstin kommentoijillesi. Varoitus! Perustuu tositapahtumiin:

Miten kirjoittaa dekkari – 5 vinkkiä aloittelevalle dekkaristille

 

4. Editoi

Editinti tarkoittaa raakatekstin korjailua, muokkailua ja jalostamista kohti lopullista muotoa. Editointi on helposti yhtä aikaa viepää kuin läpikirjoittaminenkin – varaa siis sille aikaa.

Kun olet lepuuttanut teksiäsi, näet sen puutteet itsekin selvemmin. Ja vielä, jos apunasi on kommentoijien ja vertaislukijoiden palaute, on sinulla jo hyvät vinkit kasassa, jotta pääset alkuun editoinnissa.

Editoinnissa kannattaa kiinnittää huomiota

  • henkilöhahmojen toimivuuteen ja uskottavuuteen
  • juoneen ja tarinan rakenteen toimivuuteen
  • kielen tuoreuteen
  • oikeakielisyyteen

Satsaa editointiin: syvennä henkilöhahmoja, tarkista että draaman kaari toimii tarinassasi, poista tekstistäsi kliseet ja hae aina vain parempaa ilmaisua ja siivoa pois kielioppivirheet.

Jos olet lukihäiriöinen, jätä tuo viimeinen ammattimaisen oikaisulukijan huoleksi ja käytä aikaasi noihin muihin seikkoihin.

Tähän artikkeliin olen koonnut sinulle yleisimmät kämmit käsikirjoituksessa, tarkista ainakin nämä:

https://akkustannus.com/luova-kirjoittaminen/5-yleista-kammia-kasikirjoituksessa/

 

5. Käytä arvostelupalvelua – ja editoi vielä kertaalleen

Kun olet tehnyt käsikirjoitukseesi editoinnit, etkä enää tiedä, mitä enää sille tekisit, älä vielä säntää lähettämään sitä kustantamoihin tai omakustannekirjailijana painotaloon.

Se ei ehkä vielä ole valmis, vaikka luulet niin.

Kannattaa käyttää ammattilaisia tässä kohtaa: lähetä käsikirjoituksesi jollekin arvioijalle, joka osaa antaa sinulle palautetta, jonka avulla saat tehtyä vielä toisen editointikierroksen ja hiottua käsikirjoitustasi entisestään.

Itse olen käyttänyt Nuoren Voiman Liiton arvostelupalvelua, johon olen ollut todella tyytyväinen. Toki muitakin on, kuten Kriittisen korkeakoulun arvostelupalvelu. Myös oman maakunnan kirjallisuusseurojen arviointipalvelut kannattaa tarkistaa. AK Kustannuksellakin on oma Sparrauspalvelu.

Kun olet saanut kokeneen arvioijan kehitysehdotukset, on aika editoida käsikirjoituksesi vielä kertaalleen. Käsikirjoituksen arvioija ei puutu kielioppivirheisiin. Joten jos aiot julkaista teoksesi, käytä tekstiäsi vielä oikaisulukijalla.

Tässä vielä vinkit kustannustoimittajalta:

Pilkut paikoilleen – viisi vinkkiä kustannustoimittajalta

 

Kauanko tähän kaikkeen menee aikaa?

Mene tiedä – Laura Lindstedt työsti Oneironia seitsemän vuotta. Tapani Bagge julkaisee 3-5 kirjaa vuodessa. Mutta joka tapauksessa, vuosi on lyhyt aika, kaksi varmaankin lähempänä keskiarvoa ammattikirjoittajallakin.

Anna siis kirjoittamisen prosessille aikaa – onnea matkaan!

 

Maksuton kurssi ja monipuoliset kirjoituskurssit AarreAitassa

Haluatko parantaa taitojasi kirjoittajana? Voit aloittaa heti ja vieläpä ilmaiseksi!

Kirjoituskurssit – kirjoittajan AarreAitta

 

4 kommenttia

  1. Irma Vilja 6.5.2021 klo 1:03 pm

    Onko paras ratkaisu ottaa kirjankirjoitus ohjelma koneelle vaikka on maksullinen. Tuntuu vähän siltä. Kirjoitan sukunihistoriasta romaania

    • Anne Lukkarila 6.5.2021 klo 1:26 pm

      Hei Irma! Nämä on makuasioita – itse kirjoitan kässärini wordiin. Scrivener on monen kirjoittajan käytössä ja ymmärtääkseni suosittu – itsellä ei ole ikävä kyllä kokemusta noista maksullisista, joten en voi auttaa tämän enempää. Kannattaa viedä versiot pilveen esim. Google Drive tai vastaava, jos kirjoitat esim. Wordilla, ettei käy köpelösti jos kone rikkoutuu. Tsemppiä kirjoitustyöhön!

  2. Ulla Welin 30.6.2023 klo 9:02 am

    Kustantamo ONNENLÄNTTI Yläneeltä kustansi viimeisimmänkkirjani Kolmikkomja linnoituksen salaisuun. se on suunnattu 10-12 vuotiaille,Sijoittuu Helsingin lähiöön Pihlajamäkeen.
    ja koko kirjoittamisen ajan (tämä on 22. kirjani) olen lueskallut näitä vinkkejä ja saanut niistä ideoita tai eräänlaista kannustusta. Kiitos Anne Lukkarila

    • Anne Lukkarila 30.6.2023 klo 9:15 am

      Lämmin kiitos Ulla 🤗ja isot onnittelut uutukaisesi johdosta❣️

Kirjoita kommentti