Miten kirjoittaa dekkari – 5 vinkkiä aloittelevalle dekkaristille

Innostuin taannoin itse dekkarin kirjoittamisesta ja kahmin käsiini kirjallisuutta aiheesta.  Kävin tietysti myös dekkarikurssin. En ollut sitä ennen koskaan edes kuvitellut kirjoittavani dekkaria! Dekkarikurssista oman esikoisdekkarin julkkareihin meni vain 20 kuukautta eli alle kaksi vuotta 🙂 Vaikka julkaisu ei olisi sinun tavoitteesi, uskon, että voin auttaa sinua vetävän dekkaritarinan kirjoittamisessa. Nappaa tästä artikkelista viisi vinkkiä siihen, miten kirjoittaa dekkari!

Eri lajien kirjoittaminen on minusta ollut aina kiinnostavaa ja olenkin kirjoittanut monenlaisen tietokirjoittamisen lisäksi tilauselämäkertoja, runokokoelmia ja jopa chick-lit hömppää. Pitkään ajattelin, että dekkaria en ainakaan kirjoita.

Kunnes päätin lukea proosan kirjoittamisen  oppimismielessä Tapani Baggen Se murhaa joka osaa – dekkarin kirjoittamisen taito – ja se oli siinä. Jäin koukkuun heti!

 

 

Googlasin välittömästi, pitäisikö Bagge kurssia aiheesta ja onnekseni viikonloppukurssi löytyikin Oulusta vielä samaisen vuoden syksylle, lokakuulle. Naps sieltä paikka varaukseen, sillä päässä pöhisi jo.

Olin päättänyt kirjoittaa dekkarin, sen työnimi oli Murha tunturissa.

 

Kurssilta potkua kirjoittamiseen

Minulla oli jonkinlainen hatara käsitys siitä, minne dekkari sijoittuisi. Lappiin nyt ainakin. Päähenkilöstäkin oli ajatus ja olin piirrellyt mind-mappiä ja tehnyt rakennesuunnitelmaa Baggen kirjan ohjeiden pohjalta.

Kurssilla lokakuussa sitten myös kirjoitettiin ja oli hauskaa kuulla myös toisten kurssilaisten dekkari-ideoita ja tekstejä.

Kotiin päästyäni päätin kirjoittaa tekstin läpi ennen joulua.

 

Ensiversio tusinalle esilukijalle

Joululoman ajaksi sain ensimmäisen version esilukijoille enkä säästellyt lukumäärässä lukijoiden suhteen 🙂

Pyysin kaikkiaan tusinalta lupaa saada lähettää teksti kommenteille ja pyysin palautteen sähköpostiini loppiaisen jälkeen. Valikoin esilukijoiksi tietämiäni dekkariahmatteja, luottolukijoitani sekä alan osaajia, sillä tarinani sijoittuu hiihtokeskukseen.

 

Halusin palautetta erityisesti tapahtumien ja henkilöhahmojen uskottavuudesta

 

Kannattaa ohjeistaa esilukijoita palautteen antoon, eritoten jos heillä ei ole aiempaa kokemusta asiasta.

Tällaisen ohjeen tein itse omille esilukijoilleni:

 

Esilukijalle – ENKELILUNTA

Kiitos, kun olet lupautunut esilukijakseni!

Liitteenä tässä meilissä on 1. käsikirjoitusversio dekkarista Enkelilunta.

 

TAKAKANSI,  tekstin luonnos:

Dekkari sijoittuu lähitulevaisuuden Suomulle, joka on noussut Suomen matkailukeskusten kärkeen ulkomaisen sijoitusrahan ja kokeilevan teknologian turvin.  Kun maastosta löytyy ruumis, joutuu ympäristökonsultti Katarina Lahti tahtomattaan keskelle tapahtumia. Myös puoli vuotta aiemmin kuolleen Suomun konsernijohtajan luonnollinen kuolema nousee uuteen valoon, kun nyt löydetyn ympäristöpäällikön kuolinsyyksi paljastuu venäläinen hermomyrkky Novitshok. Katarina saa selville asioita, jotka johtavat kilpajuoksuun murhaajan kannoille ja aikaa vastaan.

 

OHJE ESILUKIJALLE

Olethan kriittinen. Kuulen mieluusti, mikä toimi ja mikä oli hyvää, mutta eniten kaipaan tietoa siitä, miten käsikirjoitusta tulee kehittää, jotta se toimii paremmin lukijalleen.

Tässä ohjeita vastauksiisi, joita odotan 7.1.2019 mennessä sähköpostiini, esimerkiksi ranskalaisilla viivoilla listattuna.

Muistathan PERUSTELLA näkemyksesi (pelkkä tykkäsin, en tykännyt ei auta minua 😊)

 

JUONI JA KERTOMUS KOKONAISUUTENA

Toimiiko tarina? Vetääkö se mukanaan? Perustele.

Onko tarina USKOTTAVA vaikka onkin fiktiota? Pistikö jokin asiavirhe silmään?

 

HENKILÖHAHMOT

Eroavatko hahmot riittävästi toisistaan? Ovatko henkilöhahmot uskottavia?

Paljastuuko syyllinen liian helposti / aikaisin?

Suosikkisi? Inhokkisi?

Olisitko halunnut lukea jostain henkilöhahmosta lisää?

 

MITTA JA SISÄLTÖ

Käsikirjoitus on pienoisromaanin mitassa tällä hetkellä. Sitä on varaa kasvattaa. Onko se tarpeen?

Jos kaipaat tekstiin lisää mittaa / syvyyttä, mistä haluaisin lukea lisää? Henkilökuvauksia / henkilöiden taustaa / lisää tapahtumia/ maiseman tai ympäristön kuvausta / jotain muuta?

 

KIITOS ETUKÄTEEN! Meilaa kommenttisi minulle viimeistään maanantain 7.1.2019 sähköpostiin anne@kirjoitaparemmin.fi   Jännittävää joulunaikaa 😊

Esilukijoiden palaute jännitti itse dekkaristia 🙂

 

Editointia ja arviointipalvelua

Tammikuussa käsissäni olikin sitten läjä palautteita! Mahtavaa!

Raakkasin kirjoittavan ystäväni avustuksella palautteet ja jätimme huomiotta ainoastaan yksittäiset kommentit, jotka eivät tuntuneet saavan muilta esilukijoilta tukea.

Editointikierroksen jälkeen jätin keväällä tekstin Nuoren voiman liiton arviointipalveluun.

Sain sieltä mahtavan tarkkaa palautetta ja korjausehdotuksia ja tein sen pohjalta toisen editointointikierroksen.

Kun olin saanut sen tehtyä, lähetin tekstin uudelleen samalle arvioijalle. Vieläkin löytyi parannettavaa – hyvä! Kolmas editointikierros vielä.

 

Faktojen tarkistusta ja tiedonhakua

Editoinnin lomassa tein myös tiedonhakua, haastatteluja ja faktan tarkistuksia. Sain apua poliisipäälliköltä, pelastuslaitokselta, patologian ylilääkäriltä ja hänen obduktioavustajaltaan sekä psykiatrian erikoislääkäriltä. Viimeksi mainitultakin siis kommentteja käsikirjoitukseen vaikka omassakin päässä humisi jo 🙂

Tein arviointipalvelun kustannustoimittajan ehdottamia lisäyksiä, jotka vaativat myös uudelleen tiedonhankintaa. Sohvan nurkassa oli pino kirjoja Lapin luonnosta, kasvillisuudesta ja eläimistä. Googletin paljon. Onneksi tiesin jo ennestään paljon kirjan aihealueista, kuten Lapin hiihtokeskuksista, matkailusta, ilmastonmuutoksesta, ympäristöasioista ja innovaatioista.

Käsikirjoituksen hioutuessa myös kirjan nimi vaihtui.

Murha tunturissa sai työnimenä jäädä, ja tallensin käsikirjoituksen nimellä Enkelilunta.

 

Kustannuskierrokselle

Ennen kustannuskierrokselle lähettämistä teetin oikaisulukua tekstiin kahteenkin eri otteeseen. Viimeisimmän teki Sannimaria Suunnittelutoimisto Tammikuusta.

Lopulta kahden arvostelupalvelukierroksen ja oikaisuluvun jälkeen rohkenin lähettää kässärini kustannuskierrokselle.

Sitten vain odoteltiin!

 

Enkelilunta satoi syksyllä 2020

Kolmen kustantajan kanssa kävin kirjasta melko nopeasti sähköpostitse kirjeenvaihtoa, ja palvelukustannetarjouksia tuli nopeasti, mutta niistä kieltäydyin.  Yhdeltä  kiinnostavalta kaupalliselta kustantajalta sain puhelunkin ja jonkin aikaa kässäriä palloteltiinkin puolin ja toisin.

Olin kuitenkin valmistautunut julkaisemaan dekkarini tarvittaessa itse omakustanteena. Painotarjoukset olivat jo valmiina sähköpostini Enkelilunta-kansiossa odottamassa. Kansi-idea valokuvineenkin oli  jo valmiina.

Lopulta käsikirjoitukseen tarttui Aviador Kustannus, jonka syksyn 2020 uutuuskatalogiin Enkelilunta päätyi.

 

Kirjan julkkarit pidettiin Varkauden dekkarifestivaaleilla. Tekemäni 20 kuukauden dekkarimatka huipentui festarilavalle, jossa kustantaja Vesa Tompuri haastatteli mm. aiheesta Kirjoittamisen prosessi

 

Haastattelun jälkeen Enkelilumen ensimmäinen ostaja oli iloinen yllätys! Presidentti Tarja Halonen

 

Enkelilumesta tutun rikostutkijan seikkailut jatkuu Inarissa

Esikoisdekkarin lukijapalaute innosti raapustamaan toisenkin dekkarin. Inari näki päivänvalon Basam Booksin julkaisemana maaliskuussa 2023.

Pertti Lämsä lähtee kalareissulle autuaan tietämättömänä mitä tuleman pitää…

 

Anne Lukkarila dekkari Inari

Inarissa pidettävä kansainvälinen ympäristöseminaari sotkee virkavapaata viettävän rikostutkija Pertti Lämsän kalastusloman, kun hänen matkapuhelimeensa ilmestyvien koordinaattien perusteella alkaa löytyä ruumiita. Paljastuu, että uhrit ovat aiemmin Lapissa kadonneita ulkomaalaisia turisteja, kukin maailman eri mantereelta. Uhrien kuolintapa ja käytetty rekvisiitta viittaa murhien olevan ympäristökannanottoja.

Ilmastokonferenssin päätähden Noah Greenin avustajat ja lähipiiri ajavat omia taloudellisia intressejään ja Noahia vainoavan Arkkivihollisen uhkailut ovat saaneet myös Supon paikalle. Rikostoimittajan urasta haaveileva Carita Saastamoinen on tullut juttumatkalle seminaariin ja haluaa paljastaa seminaarin pääpuhujaa maalittavan Arkkivihollisen.

Seminaariviikon edetessä uhriluku kasvaa, eikä lopulta viidentenä päivänä asiaa voida enää poliisin taholta pitää salassa. Carita ei ennätä muun yleisön tapaan tietää murhista ajoissa eikä näin ollen tajua joutuneensa vaaraan.

 

Miten kirjoittaa dekkari? Viisi vinkkiäni aloittelevalle dekkaristille

Tässä 5 vinkkiä!

  1. Tutustu toimivaan dekkarin rakenteeseen! Lainaa Baggen kirja, tarkista olisiko aiheesta kirjoituskurssia tarjolla tai opi lisää verkkokurssilla
  2. Muista heittää epäilysten varjoja useamman henkilön ylle! Vihjaa syyllisyyttä useampaan henkilöön ja hämää lukijaa
  3. Sekä murhatavan että poliisityön tulee olla teknisesti päteviä – muista siis taustatyö! Tarkista faktat. Jos mahdollista, haastattele asiasta paljon tietäviä henkilöitä. Oma kokemukseni on, että monet ammattilaiset vastaavat kysymyksiin ja auttavat mielellään.
  4. Lueta tekstiäsi riittävästi esilukijoilla, jotta saat käsikirjoituksestasi parhaan mahdollisen. Nappaa ohjeistusvinkki tuosta ylempää!
  5. Oikaisulueta tekstisi, muista editoida ja käytä tarvittaessa kustannustoimittajan apua ennen kuin lähetät kässärisi kustannuskierrokselle tai julkaiset sen omakustanteena.

 

Kirjoita dekkari! Tule mukaan verkkokurssille

Olen koonnut tähän dekkarikurssiin parhaat osaamani ja käyttämäni tärpit ja työkalut dekkarin kirjoittamisen tueksi.

Kuuden viikon kurssilla opit kaiken tarvittavan siitä, miten kirjoittaa dekkari – opit tärpit toimivasta dekkarin rakenteesta ja koukuttavasta kirjoittamisesta:

  1. Dekkarin rakenne
  2. Näin rakennat jännitystä
  3. Epäilysten varjot
  4. Uskottavuus – henkilöt ja tapahtumat
  5. Pahimmat spoilerit
  6. Vinkkilista dekkarin kirjoittajalle

Tule mukaan kurssille ja opiskele omaan tahtiin! 

 

Dekkarin kirjoittaminen se vasta hauskaa puuhaa on.

Joten tule mukaan ja kirjoita dekkari 🙂

 

Esikoisdekkaristi festivaalikojulla

 

Oletko jo mukana maksuttomalla kurssillani ja uutiskirjelistallani? Ellet, tule mukaan tästä:

 

 

Luovin terveisin

Anne

kirjoittajaohjaaja, kirjailija ja luovan kirjoittamisen kouluttaja

AK Kustannus ja Kirjoita Paremmin

 

 

5 kommenttia

  1. Kirjailija Hannu 8.9.2021 klo 11:07 am

    Tämä on tarina kolmesta sotilaasta:

    Ryöstö ja vieraaseen maahan

    3 sotilasta lähti armeijasta lomille. Mukaan he saivat salaa pyssyjä ja saivat vietyä ne armeijasta. ”Koitetaan ryöstöä.”. He näkivät vaatekaupan ja menivät sinne.

    Yksi heistä osoitti pyssyä kassalla ja myyjä antoi rahaa jonka he laittoivat reppuunsa. He poistuvat kaupasta sitten. ”Mennään rajalle” sanoi yksi heistä. He lähtivät sitä kohden.

    He ampuivat rajalla ja juoksivat ja pääsivät rajan yli. Vieraassa valtiossa he menivät kylään ja löysivät jonkin aution talon minne he menivät.

    Puoli vuotta kului ja he asuivat yhä siinä talossa vieraan valtion puolella.

  2. ESA 10.7.2022 klo 7:26 am

    Olen tehnyt yhden dekkarin, mutta mistä saisin esilukijoita. Ystävät voi olla liian ystäviä…

    • Anne Lukkarila 10.7.2022 klo 11:22 am

      Hei Esa! Ehkä voisit kysellä Facebookin kirjoittajaryhmistä tai käyttää arviointipalvelua? Kirjoittajaryhmissä aina silloin tällöin haetaan esilukijoita vastavuoroisuusperiaatteella. Kirjallisuusseurat tarjoavat edullista arviointipalvelua, erittäin hyvä palvelu on myös Nuoren Voiman Liitolla. Nämä toki sitten maksullisia. Laitan tähän linkin myös omaan sparrauspalveluuni 🙂 onnea dekkariprojektiisi! https://akkustannus.com/kirjoita-paremmin-henkilokohtainen-etasparraus/

Kirjoita kommentti