Kill Your darlings – kolme tärppiä tekstin kirkastamiseen

Kill Your darlings on kirjoittajan nyrkkisääntö, joka on hyvä hallita. Tässä artikkelissa kerron, mihin tuo sääntö juontaa juurensa, mitä se tarkoittaa ja miten voit hyödyntää sitä omassa kirjoittamisessa. Lue artikkeli, nappaa tärpit hyödyksesi ja kirjoita paremmin!

 

Usein lausahdus Kill Your darlings tunnetaan William Faulknerin sanomana. Näin tuossa muodossaan onkin, mutta aivan alunperin ajatuksen esitti englantilainen kirjailija Sir Arthur Quiller-Couch julkaistussa luentosarjassaan On the Art of Writing:

If you here require a practical rule of me, I will present you with this: ‘Whenever you feel an impulse to perpetrate a piece of exceptionally fine writing, obey it—whole-heartedly—and delete it before sending your manuscript to press. Murder your darlings.

Vapaasti suomennettuna: aina kun sinusta tuntuu, että nyt syntyi maailmankirjallisuutta, deletoi se äkkiä, ennenkuin lähetät sitä yhtään mihinkään. Murhaa rakkaimpasi.

(sillä ne ovat kuraa).

Voi toki olla, että ihan joukkomurhaan ei kannata ryhtyä, mutta ajatukseen sisältyy vissi perä. Vasta kun pystyt arvioimaan tekstiäsi ilman rakastumisen tai itseihailun tunnetta – siis objektiivisesti ja ilman emotionaalista otetta – olet oikean äärellä.

 

Jos siis kyynelehdit oman tekstisi äärellä – onnesta tai eläytymisestä, on ehkä aika jättää teksti lepäämään. Murhan mestaria Stephen Kingiä lainatakseni: To write is human, to edit is divine

eli

Kirjoittaminen on inhimillistä – editointi jumalallista.

 

Sinun vuorosi – tee nämä kolme asiaa

 

Mitä uutta tulossa?

 

✅Anna raakatekstin levätä riittävän pitkään

Tekstin lepuuttaminen on äärimmäisen tärkeää. Vain sillä tavalla saavutat tekstiisi riittävän etäisyyden ja pystyt arvioimaan tuotostasi objektiivisesti ja riittävän kaukaa – helikopteriperspektiivistä.

Kirjoittaminen on aina prosessi

Siihen liittyy raakatekstin kirjoitusvaihe ja editointivaihe. Vasta editointivaiheessa olet valmis tarkastelemaan, että mitä sitä tuli kirjoitettua. Vain hyvin harva kirjoittaa yhdeltä istumalta painokelpoista tekstiä, sillä kirjoittaminen on luova prosessi.

Aivan kuten maalaaminen, jossa syntyvää teosta luodaan ja parannellaan pikkuhiljaa.

Tai valokuvaaminen, jossa kuvaaja ottaa kohteestaan ensin kymmeniä tai satoja kuvia ja sitten editoi eli muokkaa lopullisen teoksen – ehkä vain yhden kuvan, jossa sitten on kaikki kohdallaan

 

Ajattele kirjoittamista kuvaamisena: ensin räpsitään, sitten muokataan – jäljelle jää kirkas timantti

 

✅Eliminoi turhat tyypit

Tarinassa on oltava riittävästi henkilöitä mutta ei liikaa. Päähenkilö eli protagonisti on tietenkin se tärkein ja hänelle annetaan eniten tilaa. Tarinan edetessä päähenkilöä kuoritaan kuten sipulia.

Vastustaja eli antagonisti on monesti hyvä olla olemassa – hän on se, joka panee kapuloita rattaisiin. Joskus tosin antagonisti ei välttämättä ole edes henkilö, se voi olla vaikkapa jokin päähenkilöä riivaava addiktio.

Sivuhenkilöitä tarvitaan valaisemaan päähenkilöä ja joskus muuttamaan juonen kulkua. Muitakin ohikulkijoita voi olla, mutta älä tykitä tekstiä täyteen tyypeillä. joilla ei ole juonen tai päähenkilön kulun kannalta riittävää merkitystä – vaikka ne olisivat sinusta niiiiin ihania tyyppejä ja niistä on niiiin kiva kirjoittaa…

 

Käy läpi henkilögalleria – vähemmän on enemmän!

 

✅ Kirkasta koukeroiset kuvailut ja polveilevat lauseet

Ellet kirjoita tajunnanvirtaromaania kuten Volter Kilpi, James Joyce tai Mikko Rimminen ovat tehneet, kiinnitä huomiota kuvailun täsmällisyyteen ja lauseiden pituuksiin.

Selkeä teksti on useimmiten nautittavampaa luettavaa kuin täyteen pursotetut tekohienot ilmaisut.

Tosin nämä hengentuotteet voivat olla juuri niitä, joihin olet itse rakastunut. Ehkä juuri siksi ne kaipaavat kunnon tappofiilistä!

Kirjoita kommentti