Elämäkerrat ja muistelmat ovat suosionsa huipulla. Eikä ihme, sillä vaikka kuinka klisee se onkin, on totuus usein tarua ihmeellisempää. Elämäkertakirjoittamisessa vaihtoehtoja on enemmän kuin luulisi. Elämäkerran ei tarvitse olla kronologinen luetelma kehdosta hautaan. Se voi olla muistelmateos jostain tietystä elämänvaiheesta tai kaunokirjallista proosaa lähestyvä autofiktio. Lue artikkeli ja nappaa tärpit ja työkalut hyödyksesi!

Kuten muussakin kirjoittamisessa, elämäkertakirjoittamisessa se ensimmäinen ja tärkeä kysymys on: kenelle kirjoitat? Ovatko ihannelukijasi suvun ja perheen jäsenet vai tavoitteletko tarinallasi laajempaa lukijakuntaa?

Kun tiedät vastauksen. osaat paremmin valita lajityypin, jonka kautta valitsemaasi elämää luotaat. Ihmisen elämästä voi kirjoittaa monella tapaa, elämäkerrallisen kirjoittamisen vaihtoehtoja ovat ainakin nämä:

 • elämäkerta
 • omaelämäkerta
 • muistelmat
 • autofiktio
 • avainromaani
 • kronikka

 

Totta, tarua vai siltä väliltä

Kurkataan tarkemmin edellä listattujen vaihtoehtojen sisältöön.

 

Kronikka

on historiateos, jossa tapahtumat esitetään yhtenäisesti aikajärjestyksessä. Ei mikään kovin mielenkiintoinen tapa, mutta perusteltu tyylinä sukukronikoissa.

 

Elämäkerta

Jos kirjoitat jonkun toisen henkilön koko elämänkaaresta, on kyseessä mitä todennäköisimmin biografia eli elämäkerta, kirjallinen esitys henkilön elämän vaiheista ja toiminnasta.

 

Omaelämäkerta

 ”Life of an individual written by himself”. 

Kirjoitat omasta elämästäsi, itse.

 

Muistelmat

ovat rajatumpia kuin koko elämää koskevia kirjoja. Esimerkiksi yritysjohtaja voi muistella jotain tiettyä aikaa urallaan, vaikkapa tietyn yrityksen johdossa. Tai urheilija muistelee huippu-uraansa, mutta sivuuttaa muun elämänsä käsittelyn.

 

Autofiktio / omaelämäkerrallinen romaani

sisältää sepitettä, kuten sana “romaani” jo kertoo. Tällöin kyseessä on autobiografinen eli  kirjoittajan omasta elämästä merkittävästi aineksia saanut romaani.

 

Avainromaani

on romaani, jonka keskeisillä henkilöillä ja heihin liittyvillä tapahtumilla on selvästi tunnistettavia vastineita todellisuudessa. Henkilöt, aika ja paikat voivat olla etäännytettyjä, toisin sanojen muutettuja, mutta kirjoittajan tunteva lukija voi tunnistaa tekstistä silti todellisuudessa tapahtuneita asioita ja tiettyjä henkilöitä.

 

 

Kirjoittamisen prosessi

Kirjoittamisen prosessi voi olla joko

a)Suunniteltu

b)Suunnittelematon

Suunniteltua prosessia käytetään nimenomaan tietokirjoittamisessa, myös fiktion tai faktion kirjoittamisessa suunnittelusta on hyötyä.

Suunnitellussa prosessissa käytetään aikaa tiedonhankintaan, tehdään hahmotusta ja mietitään raamit, runko ja suunnitelma sisällöstä. Sitten kirjoitetaan ja lopuksi editoidaan.

Omaelämäkertaa voi toki lähteä kirjoittamaan lonkalta. Mutta jos kirjoitat jonkun toisen elämästä, edellyttää se tiukempaa suunnittelua – ja paljon tiedonhankintaa.

 

Lue tästä artikkelista, miten eteni prosessi Sata vuotta satumaata:

Näin syntyi kirja Sata vuotta satumaata – poromiehen palkisilla

 

Tietokirjan kirjoittamisen vaiheet

Jos lähdet kirjoittamaan jonkun henkilön elämäkertaa, kannattaa panostaa suunnitteluun. Elämäkertakirjoittamisessa on yllättävän monta vaihetta. Mitä paremmin suunnittelet, sitä kivuttomammin pääset itse kirjoitusvaiheeseen.

 

Tässä vinkkilista vaiheistamiseen:
 • Aiheiden ja teeman kirkastaminen
 • Tiedonhaku (haastattelut, kirjastojen koluaminen, kuvien haku, internetin selaaminen)
 • Kirjalle raamit, runko ja suunnitelma sisällöstä (mind-map)
 • Sisällysluettelo (osat)
 • Kirjoittaminen
 • Rakenteen tarkistaminen, kuvat
 • Tekstin editointi
 • Tarvittavat lisäykset: lähteet, liitteet ja viitteet ja kirjan synnystä
 • Takakansiteksti, kurkkaa esimerkki

 

Sata vuotta satumaata syntyi sohvannurkassa

 

Aiheiden kirkastamisen apuna mind-map

Otetaan esimerkki työkalusta listan ensimmäiseen kohtaan, aiheen ja teeman kirkastaminen.

Elämässähän on aiheita riittämiin, mutta joihinkin niistä täytyy keskittyä. Hyvä tapa luonnostella aiheita on hyödyntää mind-map-muotoa.

Esimerkki:
kuvana  teoksen Kioskinpitäjä ja keisarinna suunnitteluvaiheen mind-map: kolme pääaihetta ja aiheiden kehittelyt.

Vinkki:
Voit hahmotella mind-mappiä käsin paperilla, tai hyödyntää joitain ilmaisia ohjelmia kuten Freemind (englanninkielinen), CmapTools (suomenkielinen, vaatii rekisteröitymisen), löytyy AppStoresta, XMind (englanninkielinen, vaatii rekisteröitymisen), löytyy AppStoresta

Mind map

Tärkeä vinkki – mitä tällä elämäkerralla halutaan sanoa?

Ennen kuin säntäät tiedonhankinnan, haastattelujen ja miellekartan kimppuun, käy kirjan päähenkilön kanssa yksi tärkeä keskustelu. Nimittäin keskustelu siitä, mitä hän haluaa kirjallaan sanoa? Mikä on se päälause ja sanoma, jonka hän haluaa elämäntarinallaan kertoa?

Kun se on selvillä, on kirjan aiheiden ja rakenteen suunnittelu askeleen helpompaa!

 

Haluatko oppia lisää elämäkertakirjoittamisesta?

Jos haluat oppia lisää, nappaa hyödyksesi tämä webinaarikurssi, jonka voit opiskella silloin, kun se sinulle sopii 👇👇

Nappaa hyödyksiesi TärppiTallenne ja opiskele silloin kun haluat!

TärppiTallenne on noin tunnin mittainen webinaaritallenne pidetystä Iltanuotio -kurssista. Edullinen TärppiTallenne sisältää aina myös kattavan kurssimateriaalin PDF-muodossa.

Elämäkertakurssi – TärppiTallenne

OHJELMA

✍️Mistä aloitan?

✍️Kirjan rakenne, työvaiheet ja rytmittäminen

✍️Haastattelutekniikat ja henkilösuoja

 

Kirjoituskurssi hyödyksesi – maksuton jatkuva tilaus sähköpostiisi

Haluatko parantaa taitojasi kirjoittajana? Voit aloittaa heti ja vieläpä ilmaiseksi! Saat vaihtelevasti vinkkejä luovan kirjoittamisen eri lajeihin: proosaan, lyriikkaan, draamaan ja tietokirjoittamiseen.

Voit tulla mukaan ja hypätä kurssilta pois milloin haluat – kurssi ei velvoita tai sido sinua mitenkään!

Tule mukaan kasvavaan joukkoon ✍️

 

 

Luovin terveisin 

Anne, Kirjoita Paremmin -ohjaajasi

akkustannus.com

kirjoitaparemmin.fi

 

Kirjoita kommentti