Miten kirjoittaa elämäkerta – tärpit ja työkalut kirjoittajalle

Elämäkerrat ja muistelmat ovat suosionsa huipulla. Eikä ihme, sillä vaikka kuinka klisee se onkin, on totuus usein tarua ihmeellisempää. Elämäkertakirjoittamisessa vaihtoehtoja on enemmän kuin luulisi. Kirjan ei tarvitse olla kronologinen luetelma kehdosta hautaan. Elämäkerta voi jalostua muistelmateokseksi jostain tietystä elämänvaiheesta tai kaunokirjallista proosaa lähestyväksi autofiktioksi. Miten kirjoitan elämäkerran? Lue artikkeli ja nappaa tärpit ja työkalut hyödyksesi!

 

elämäkerran kirjoittaminen

Kuten muussakin kirjoittamisessa, elämäkertakirjoittamisessa se ensimmäinen ja tärkeä kysymys on: kenelle kirjoitat? Ovatko ihannelukijasi suvun ja perheen jäsenet vai tavoitteletko tarinallasi laajempaa lukijakuntaa?

 

Kun tiedät kenelle kirjoitat, osaat paremmin valita lajityypin, jonka kautta valitsemaasi elämää luotaat. Ihmisen elämästä voi kirjoittaa monella tapaa, elämäkerrallisen kirjoittamisen vaihtoehtoja ovat ainakin nämä:

  • elämäkerta
  • omaelämäkerta
  • muistelmat
  • autofiktio
  • avainromaani
  • kronikka

Nykyään trendaa myös biofiktiot eli elämäkertaromaanit, joissa päähenkilönä on oikea historiallinen hahmo, mutta kirjassa on myös sepitettä ja se on kirjoitettu kaunokirjalliseen tyyliin.

 

Elämäkerta  totta, tarua vai siltä väliltä

Kurkataan tarkemmin edellä listattujen vaihtoehtojen sisältöön.

 

Kronikka

on historiateos, jossa tapahtumat esitetään yhtenäisesti aikajärjestyksessä. Ei mikään kovin mielenkiintoinen tapa, mutta perusteltu tyylinä sukukronikoissa.

 

Elämäkerta

Jos kirjoitat jonkun toisen henkilön koko elämänkaaresta, on kyseessä mitä todennäköisimmin biografia eli elämäkerta, kirjallinen esitys henkilön elämän vaiheista ja toiminnasta.

Elämäkerta voi olla auktorisoitu tai auktorisoimaton. Auktorisoitu tarkoittaa, että kirjan päähenkilö on itse vahvasti mukana elämäkerran teossa. Sisältö pohjautuu vahvasti hänen itsensä kertomaan tai ainakin hän vaikuttaa paljon teoksen painotukseen ja sisältöön.

Suomessa sananvapauslaki mahdollistaa elämäkerran kirjoittamisen jostain henkilöstä ilman tämän lupaakin. Tällöin kyse on auktorisoimattomasta elämäkerrasta. Monesta julkkiksesta tällaisia on kirjoitettu, mm. Tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä on tehty useitakin auktorisoimattomia elämäkertoja.

Jos tällaiseen päätyy, täytyy olla huolellinen siinä, ettei loukkaa niinikään laissa määriteltyä henkilön kunniaa ja yksityisyyden suojaa.

 

Omaelämäkerta

 ”Life of an individual written by himself”. 

Kirjoitat omasta elämästäsi, itse.

 

Muistelmat

ovat rajatumpia kuin koko elämää koskevia kirjoja. Esimerkiksi yritysjohtaja voi muistella jotain tiettyä aikaa urallaan, vaikkapa tietyn yrityksen johdossa. Tai urheilija muistelee huippu-uraansa, mutta sivuuttaa muun elämänsä käsittelyn.

 

Autofiktio / omaelämäkerrallinen romaani

sisältää sepitettä, kuten sana ”romaani” jo kertoo. Tällöin kyseessä on autobiografinen eli  kirjoittajan omasta elämästä merkittävästi aineksia saanut romaani.

 

Avainromaani

on romaani, jonka keskeisillä henkilöillä ja heihin liittyvillä tapahtumilla on selvästi tunnistettavia vastineita todellisuudessa. Henkilöt, aika ja paikat voivat olla etäännytettyjä, toisin sanojen muutettuja, mutta kirjoittajan tunteva lukija voi tunnistaa tekstistä silti todellisuudessa tapahtuneita asioita ja tiettyjä henkilöitä.

 

 

Kirjoittamisen prosessi – miten kirjoitan elämäkerran?

Kirjoittamisen prosessi voi olla joko

a)Suunniteltu

b)Suunnittelematon

 

Suunniteltua prosessia käytetään nimenomaan tietokirjoittamisessa, myös fiktion tai faktion kirjoittamisessa suunnittelusta on hyötyä.

Suunnitellussa prosessissa käytetään aikaa tiedonhankintaan, tehdään hahmotusta ja mietitään raamit, runko ja suunnitelma sisällöstä. Sitten kirjoitetaan ja lopuksi editoidaan.

Omaelämäkertaa voi toki lähteä kirjoittamaan lonkalta.

Mutta jos kirjoitat jonkun toisen elämästä, edellyttää se tiukempaa suunnittelua – ja paljon tiedonhankintaa.

 

Lue tästä artikkelista, miten eteni prosessi Sata vuotta satumaata:

Näin syntyi kirja Sata vuotta satumaata – poromiehen palkisilla

 

Tietokirjan kirjoittamisen vaiheet

Jos lähdet kirjoittamaan jonkun henkilön elämäkertaa, kannattaa panostaa suunnitteluun.

Elämäkertakirjoittamisessa on yllättävän monta vaihetta.

Mitä paremmin suunnittelet, sitä kivuttomammin pääset itse kirjoitusvaiheeseen.

Haluatko kirjoittaa kirjan? Kirjan aiheet ja teema

Tässä vinkkilista vaiheistamiseen:
  • Aiheiden ja teeman kirkastaminen
  • Tiedonhaku (haastattelut, kirjastojen koluaminen, kuvien haku, internetin selaaminen)
  • Kirjalle raamit, runko ja suunnitelma sisällöstä (mind-map)
  • Sisällysluettelo (osat)
  • Kirjoittaminen
  • Rakenteen tarkistaminen, kuvat
  • Tekstin editointi
  • Tarvittavat lisäykset: lähteet, liitteet ja viitteet ja kirjan synnystä
  • Takakansiteksti, kurkkaa esimerkki

 

Sata vuotta satumaata syntyi sohvannurkassa

 

Aiheiden kirkastamisen apuna mind-map

Otetaan esimerkki työkalusta listan ensimmäiseen kohtaan, aiheen ja teeman kirkastaminen.

Elämässähän on aiheita riittämiin, mutta joihinkin niistä täytyy keskittyä. Hyvä tapa luonnostella aiheita on hyödyntää mind-map-muotoa.

Esimerkki:
kuvana  teoksen Kioskinpitäjä ja keisarinna suunnitteluvaiheen mind-map: kolme pääaihetta ja aiheiden kehittelyt.

Vinkki:
Voit hahmotella mind-mappiä käsin paperilla, tai hyödyntää joitain ilmaisia ohjelmia kuten Freemind (englanninkielinen), CmapTools (suomenkielinen, vaatii rekisteröitymisen), löytyy AppStoresta, XMind (englanninkielinen, vaatii rekisteröitymisen), löytyy AppStoresta

Mind map

Tärkeä vinkki – mitä tällä elämäkerralla halutaan sanoa?

Ennen kuin säntäät tiedonhankinnan, haastattelujen ja miellekartan kimppuun, käy kirjan päähenkilön kanssa yksi tärkeä keskustelu. Nimittäin keskustelu siitä, mitä hän haluaa kirjallaan sanoa?

 

Mikä on se päälause ja sanoma, jonka hän haluaa elämäntarinallaan kertoa?

 

Tällä kurssilla kirjoitat elämäkerran

Kiinnostaako elämäkerrallinen kirjoittaminen, haluatko koota sukukronikan tai kirjoittaa muistelmat? Tai onko haaveissasi autofiktiivinen romaani?

Tällä kurssilla saat valmiiksi kirjan rakennesuunnitelman sekä kirjoittamisen hyvään vauhtiin tehtävien avulla. Kurssi on jaettu seitsemään askeleeseen, joiden avulla pääset heti eteenpäin projektissasi.

Saat koko kurssin materiaalin käyttöösi heti, joten voit edetä sen mukaan, oletko projektissasi aivan alussa vai ehkä jo edennyt asiassa. Lue lisää sisällöstä – tervetuloa kurssille!

klikkaa kuvasta lisätietoja

Kirjoita elämä tarinaksi!

4 kommenttia

  1. Pekka Savonen 3.11.2021 klo 11:45 am

    Pekka moi,olisi intoa tehdä muistelma elämästäni,mutta lähi-omaiset ei tiedä kaikkea.Paljon olisi materiaalia/muistikuvia lähi-idästä/neuvostoliitosta.Irak -79-82 neuvostoliitossa 84-86.Mikä olisi neuvo lähteä laittaan mustaa valkoiselle?

  2. Markku K 5.1.2022 klo 8:15 pm

    Hei!
    Juuri eläköityneenä tuli mieleen, josko kirjoittaisi työurasta jonkinlaisen muistelmakirjan, uskoisin että tämänlaista ei ole ehkä vielä olemassa. Saako muistelmakirjassa mainita ihmisiä oikeilla nimillä?
    Suuri osa matkan varrella tavatuista ihmisistä on elossa.

    • Anne Lukkarila 5.1.2022 klo 8:21 pm

      Hei Markku! Hyvä idea – suosittelen, että pyydät luvan mainitsemiltasi henkilöiltä. Toki asiallista tekstiä työuraan liittyvistä muista henkilöistä voi maininnan tasolla kirjoittaa, mutta jos vaikkapa siteeraat tai kirjoitat jostain henkilöstä enemmänkin, kannattaa lopullinen teksti hyväksyttää ko. henkilöllä jos haluat pelata varman päälle. Elämäkertakirjoittamisesta on tämän tästä aina kurssejakin – pääset kurkkaamaan niitä linkistä. Iloa kirjoittamiseen! https://akkustannus.com/kirjoita-paremmin-etakurssit-ja-koulutukset/

Kirjoita kommentti